Istina, beskompromisna misija našeg naslova jeste da iz meseca u mesec otkrivamo nove fenomene i pažnju javnosti usmeravamo na  nekonvencijalne inovatore, ali postoje i momenti kada se ponavaljamo, štaviše kada u tom ponavljanju zaista uživamo! 

Upravo to je slučaj kada pričamo o perfektnom stilu Francuskinja. Iz godine u godinu pojavljuju se nove muze iz postojbine ELLE magazin. Očarano ih posmatramo jer one su devojke koje čine da se točak mode (brže) zavrti.

U proteklih nekoliko godina u modnom svetu sa simpatijama se pričalo o stilu Australijanki, pre toga su scenu povremeno preuzimale večito skockane Italijanke, a i ekscentrični fazon devojaka iz Londona s vremena na vreme ulazio je u tokove mejnstrim trendova. Posle svake kratke afere, uvek se vraćamo nonšalantnim Franucuskinjama spremni da ponešto prepišemo. 

Njihov „neobavezni šik“ način života večita je inspiracija, one su konstantna revolucija jer najveće inovacije potekle su upravo iz Pariza, prestonice mode.

Caroline de Maigret, manekenka i vlasnica muzičke izdavačke kuće

Omiljeni komad? Obična muška majica. Stilski uzori? Majka, (bivši) momci i Keith Richards! Make up rutina? Touche Éclat, crveni karmin i (ako baš mora) ajlajner. Nega kose? Bitno je samo da je čista, kome je potreban češalj?!

Brzi kroki naše omiljene Parižanke Caroline de Maigret zvuči kao da ona previše i ne mari za modu, ali bez obzira na to, taj svet naprosto je obožava! Bivša manekenka plave krvi (otac joj je bio grof Bertrand de Maigret) izvela je comeback za udžbenike. Sredinom devedesetih bila je omiljena fotografima kao što su Mario Testino, Peter Lindbergh i Terry Richardson, a 2011. godine Karl Lagerfeld ju je vratio na scenu kao jednu od Chanel muza. I kakav je to povratak bio! Posle te revije želeli su je svi, pojavila se na stranicama gotovo svih ELLE i Vogue izdanja. Ne samo da su insajderi „pali“ na njen neprolazni dečački šarm, već je lako osvojila i devojke širom sveta. Njena knjiga How to be Parisian wherever you are (koju je napisala sa drugaricama Audrey Diwan i Sophie Mas) apsolutni je hit 2014. godine.

Joséphine de La Baume, pevačica, glumica i model

Ako biste ikada pokušali da skicirate kako bi trebalo da se ponaša i izgleda prava Parižanka, velike su šanse da bi vam baš Joséphine pala na pamet! U rubrici zanimanje stoji da je muzičarka, glumica i manekenka. Naravno, u svom I don't care stavu ona odmahuje rukom na to da je manekenka, a ipak je rado prihvatila noseće uloge mnogih kampanja od kojih je najzapaženija bila ona za brend Agent Provocateur. 

Sa svojim mlađim bratom Alexandreom osnovala je duo Singtank, a u tom bendu ona je zadužena za osmišljavanje stihova koji, po njenom priznanju, skoro uvek sadrže dozu ironije i humora. To kao da joj nije dovoljno jer je veoma posvećena i svojoj glumačkoj karijeri. Do sada je snimila preko dvadeset filmova, a samo ove godine očekuju je dve premijere. 

Naravno, kao i svaka prava Francuskinja, sve radi sa neverovatnom lakoćom pa je i pored prepunog rasporeda našla vremena za privatni život. Udata je za britanskog DJ-a i producenta Marka Ronsona, iz besmisleno kul Ronson familije (njegova rođena sestra Charlotte je modni dizajner, a druga sestra Samantha, pevačica i DJ). 

Uz eklektičan modni stil, pune usne, strawberry plavu talasastu kosu, aristokrastki bledi ten i savršeno raspoređene obline, ne možemo a da se ne zapitamo jesu li Francuskinje možda dobile neko bolje upustvo za život? Joséphine tvrdi da ključ leži u njihovoj čuvenoj nonšalanciji.

(7 stvari koje Francuskinje nikad ne rade prilikom nege kose)

Julia Restoin Roitfeld, model, blogerka, modni konsultant, grafički dizajner

Kada vam je majka glavna urednica francuskog Vogue magazina, a otac osnivač jednog od najkul francuskih brendova, Equipment, sasvim je  sigurno da se nećete mnogo udaljiti od mode. Julia poseduje savršeni modni pedigre, a osim fantastičnih konekcija (porodični prijatelj im je Tom Ford za koga je snimila kampanju) nasledila je nepogrešiv njuh kada je reč o trendovima. 

I ona, kao njena slavna majka Carine, rado koketira sa seksi kreacijama. U njenom garderoberu najzastupljenija su koža i čipka. Roitfeld devojke su predstavnice šik Parižanki koje se ne boje da pokažu i malo kože. 

Posle manekenske karijere Julia se bavila konsultovanjem modnih brendova (naravno da ona nepogrešivo zna šta je kul), a posle rođenja ćerkice Romy pokrenula je blog posvećen majčistvu Romy and the bunnies. Treutno se kao frilenser bavi grafičkim dizajnom, ali čak ni u toj oblasti nije daleko od mode, na listi njenih klijenata, između ostalih, nalaze se Rock and Republic, Max Mara, Altuzzara i Miu Miu. 

Inès de la Fressange, manekenka

Inès je dokaz da godine ne znače previše, njen stil doslovno je vanvremenski, klasika u svom najboljem izdanju! Od nje možete prepisivati vi, vaša majka, a jednog dana to može učiniti i vaša ćerka. Jednostavno, tu nema mesta za modni faux pas! Oh, Mon Dieu, no! 

U svojim pedesetim godinama i dalje se povremeno kao specijalni gost pojavljuje na modni pistama, a shvatajući koliko njen stil ima poštovalaca mala pravila stila pretočila je poseban udžbenik Parisian Chic: A Style Guide koji je napisala sa svojom (tada šesnaestogodišnjom) ćerkom Nine d'Urso. U praksi su demonstrirale da dobro odabrani komadi pristaju svima. Njen orman počiva na jednostavnim farmerkama (bez rupa ili poderotina, takođe ona za omiljeni džins preporučuje isključivo hemijsko čišćenje), baletankama (tvrdi da savršeno stoje i nižim devojkama), sakoima (uvek se odlučite za mrvicu manji) i teksas košuljama. Iako možda može da zazvuči kao dosadno oblačenje, njen stav čini da kombinacije koje bira izgledaju kao milion dolara.

(Tako rade Francuskinje: 7 beauty pravila koja će učiniti čudo za vašu kožu)

Lou Doillon, glumica, pevačica i model

Još jedna multitalentovana devojka od stila. Lou Doillon najmlađa je zvezda Birkin klana, a to je činjenica koja ju je momentalno lansirala na listu ultimativno kul modernih devojaka. 

Njen stil sastoji se od igre oversizzed slojevima koje ređa preko kreacija seksi silueta uz dodatak rock'n'roll aksesora. Rezulat te stilske matematike bez izuzetka je pun pogodak! Zamislite Hedi Slimaneovu viziju Saint Laurent devojaka naspram tog je ne sais quoi efekta uz dodatak slobodnog duha i dobićete Lou. Obožava da se igra i krši pravila, ona je jedna od onih devojaka koje će seksi večernje kreacije hladnokravno poneti na popodnevni čaj. Naravno, ključ leži u balansu, uz mini suknjicu ili proziran kombinezon dodaće baletanke, a šminku će ostaviti kod kuće. Touché!

Julia Sarr-Jamois, modna urednica

Publika generacije Z ima svoju novu francusku muzu, to je Julia Sarr-Jamois. Francuskinja senegalskog porekla maštovitim odevnim kombinacijama stekla je četu poklonika. Čak joj je i poznata njujorška blogerka Leandra Medine posvetila post pod nazivom I Want to Be Julia Sarr-Jamois! A zar to ne bismo sve mi? Ova modna urednica očigledno vlada odećom: bojama, printovima, teskturama. Meša šta god joj padne na pamet i svaki put poentira. Njen stil je različit od onoga kako obično zamišljamo svedene Francuskinje, ona dokazuje da nije sve u prugastim majicama i klasičnim trenč mantilima. Elegancija se može postići i sa floralnim mini haljinicama i bundama od veštačkog krzna u boji. Ono u čemu se sve one slažu jeste kako je poenta odevanja nositi ono što osećamo, a važno je da se osećamo dobro! I to je poruka koju nam uporno ponavljaju, možda je vreme da se i mi okrenemo isključivo feelgood kombinacijama?

(Jedini aksesoar koji vam je potreban ukoliko želite da izgledate kao chic Francuskinja)

Tekst: Jelena Karakaš