Ukoliko niste primetili, „I woke up like this“ look je trenutno top trend i glavni #hashtag u beauty svetu. A ko bolje reprezentuje pomenuti stil od besprekorno šik Francuskinja sa njihovom undone frizurom i licem koje tek pokriva hidrantna krema, balzam i maskara? Nama ne pada na pamet niko drugi.

Stajliš stanovnice Francuske odavno izazivaju zavist kod velikog broja ženske, svetske populacije i to najviše jer je tajna njihove lepote krajnje jednostavna: dobra ishrana i nekoliko osnovnih beauty pravila i voila!

(7 fantastičnih beauty pravila koja će učiniti čudo za vašu kožu)

Na primer, opšte je poznato da Francuskinje ne provode sate ispred ogledala, pa ni minute da bi se našminkale. Ali kakva je stvar sa negom kose? Malo smo zavirili u knjigu How to be Parisian Wherever You Are koju je uz pomoć prijateljica napisala jedna od najstilizovanijih french dama, Caroline de Maigret.  

Francuskinje nikada: Ne farbaju kosu

“Izbegavajte da farbate kosu a ako već to praktikujete, farbajte je u malo svetliju ili malo tamniju nijansu od vaše. Farbanje dolazi samo u obzir ako su vam se pojavile sede vlasi.”  

De Maigret se kune da je ovo pravilo kog se skoro svaka Francuskinja pridržava—poštujte majku prirodu i držite se boje koja vam je prirodna.

Francuskinje nikada: Ne suše svoju kosu sa fenom

“Kada operete svoju kosu, nemojte da je sušite fenom (zapravo, bacite ga ovog časa) i umesto njega sušite je kada je leti prirodnim putem, a zimi je umotajte u peškir i tako je osušite.”  

(7 stilskih grešaka koje nijedna Francuskinja neće napraviti)

Francuskinje nikada: Ne peru svoju kosu svaki dan

“Uopšte nije zdravo niti preporučljivo da kosu perete svaki dan, pa ni na dva dana…obavezno napravite pauzu od nekoliko dana, 3 ili 4 poželjno je. Ukoliko ne možete da izdržite podignite je poslednjeg dana u rep ili punđu.” 

Francuskinje peru kosu u proseku svakog trećeg dana.

Francuskinje nikada: Ne koriste aksesoare za kosu

“Stvarno ne vidimo poentu ukarašavanja kose koja je sama po sebi dovoljan ukras.”

Kratka, duga, ravna, razbarušena… Nema veze. De Maigret vas savetuje da kosu pustite da bude slobodna. Bez šnala, bez traka, bez gumica, bez tijara, rajfova.

Francuskinje nikada: Ne izlaze iz kuće s mokrom kosom

“Izbegavajte da perete kosu rano ujutru jer koliko god da ste brzo i temeljno osušili je, hladan svež vazduh napolju može da vas prehladi.”

Hello, kako vam je to chic? Umesto da izađete s polumokrom kosom, bolje da spavate s mokrom umotanom u peškir. To će vam po Caroline dati volum i zanimljiv oblik koji je odlika pravih Parižanki.

(Kako da budete prava Parižanka)

Francuskinje nikada: Ne izlaze iz kuće a da prethodno nisu naparfemisale kosu

“Mrvica parfema na vašoj koži, tačno iz uveta ili na vratu nikome nije škodila…”

Pretpostavljamo da je u pitanju Chanel No. 5. 

Francuskinje nikada:  Nemaju problem sa vrućinom

“I zahvaljuju se svaki dan na suncu koje hrani njihovu kosu i čini je prelepom: malo suvom, malo svetlijom, malo usoljenom.”   

Da li vam je potreban još neki savet? Nama nije.