U XIX veku, kada je usledila ekspanzija modne egzotike i fascinacija nepoznatim mestima koje nikada niste omirisali, daleke predele mogli ste samo da zamišljate čitajući Radyarda Kiplinga ili da naslutite sa slika Paula Gauguina.

Sada se taj momenat desi kada Miroslava Duma izađe sa revije noseći prsluk obložen kristalima, ili kada otvorite blog o putovanjima ili Instagram nalog neke vaše prijateljice koja vam donosi svet na dlanu.

Ipak, ta romantična fascinacija stranim i dalekim i dalje je prisutna. Na ulicama Pariza i Milana i možemo videti komade koji kao da su izvučeni iz carskih škrinja ili pozajmljeni od gejši, ali upareni sa jednobojnom kožnom suknjom ili običnom belom majicom izgledaju veoma šik i nosivo. Raznovrsne reference sa pista vrlo brzo su našle mesto u stajlinzima na ulicama.

Nose se pleteni šalovi prebačeni preko šik haljina, kimona sa izvezenim zmajevima preko kratkih pantalona i bermuda, jakne ukrašene ornamentalnim vezovima, etničke rese koje vise sa obuće i odeće, bogata čipka koja kao da je upravo doneta iz Vizantije. Kada je reč o inspiraciji ove sezone, svet je vaša ostriga. 

Tekst: Nenad Janjatović i Nataša Gvozdenović
Nomadi, gejše, antičke gracije, moderne beduinke...Najzapaženija modna izdanja su rezultat preklapanja Istoka i Zapada...