Sudar modnih vizija


Slagalica se ubrzo složila: nedelju dana po završetku revija

Raf Simons postavljen je za kreativnog direktora modne kuće Christian Dior. Debitovao je u julu, za vreme Paris Haute Couture nedelje mode, s verovatno najimpresivnijim prvim redom svih vremena: Azzedine Alaia, Marc Jacobs, Nicolas Ghesquiere, Alber Elbaz, Riccardo Tisci, Donatella Versace, Diane von Furstenberg. I dočekan je aplauzima. A zatim je došao septembar, vreme da se prikažu ready-to-wear kolekcije. Simons i Slimane smatrani su rivalima i ranije, dok su se bavili muškom modom. Međutim, ono što je nastupilo reči rivalstvo dalo je sasvim novo značenje. Suzy Menkes, modna urednica Intenational Herald Tribunea, smatra da je nastupilo vreme za suprotstavljanje vizija, epski modni okšaj koji je moda videla toliko već puta ranije: nimalo manje važan od onog kada se romantična elegancija Christiana Diora suočila s vazdušastim skulpturalizmom Christobala Balenciage.

Dok je Simons bio zauzet dizajniranjem, Slimane se pozabavio PR-om. Ime ready-to-wear kolekcije promenjeno je u Saint Laurent Paris, a i dizajnerski studio preseljen je iz Pariza u Los Anđeles, gde Slimane sada živi i radi. Obe promene do pre nekoliko godina bile su nezamislive. A čitava pompa koja se gradila oko toga zasnovana je na pretpostavci da je Slimane pristao na ovu poziciju pod uslovom da se posao prilagodi njegovom načinu života, ne obrnuto.

Slimane je nastavio sa PR-om, ovoga puta otvoreno tvitovima napadajući Cathy Horyn, kritičarku New York Timesa, kojoj je zabranio prisustvo reviji Saint Laurenta zbog toga što je navodno favorizovala Dior i pre nego što su kolekcije prikazane. A onda je došao momenat istine: usledile su revije. Najočekivaniji obračun novije modne istorije pretvorio se u pobedu Rafa Simonsa. Ipak, ovo nije slatka pobeda zbog koje se veselimo, jer ostaje pitanje šta će se desiti sa Yves Saint Laurentom i gorka sumnja da li Hedi Slimane može da učini za brend ono zbog čega je dobio posao. Nažalost, Cathy nije bila usamljena u svom viđenju Hedijevog debija. Ovde su skupljena mišljenja najznačajnijih modnih kritičara.
Nastavak pročitajte na sledećoj strani ‹ Prethodna 2 / 3 Sledeća ›

Bonus video
KOMENTARI
POVEZANE VESTI
Inicijalizacija u toku...