Psihologija mode: Boje koje u sekundi popravljaju raspoloženje

foto: Imaxtree

S obzirom da je u pitanju stručnjak sa diplomom prestižnog britanskog udruženja psihologa, mi vrlo ozbiljno shvatamo ove zanimljive informacije.

Ukoliko ste ustali na levu nogu, jedan od najboljih načina da popravite svoje raspoloženje (koliko god to sumanuto zvučalo), jeste da izaberete određenu boju koju ćete obući tog dana. Carolyn Mair, član britanskog udruženja psihologa, između ostalog je stručnjak za modne teme, kojima se bavi na sajtu Psychology.Fashion.com.

Jedna od neizostavnih modnih tema kada je u pitanju psihološki aspekt, jeste svakako psihologija boja. U odnosu na to kako se osećate boje vam zaista mogu pomoći da to osećanje promenite.

Kako i zbog čega, Carolyn Mair objašnjava u nastavku teksta.

Ako ste nervozni

Crvena nije dobra za vas. Plava je međutim prilično smirenija boja, baš kao i zelena, a povezane su sa konceptom poverenja i sigurnosti. Takođe, ako se osećate nervozno možete se opredeliti i za ružičaste tonove, s obzirom da poseduju u sebi nijanse crvene, ali manje zasićene, te ćete dobiti toplinu koju želite, ali bez preterane energije koja može biti uznemiravajuća.

Ako ste tužni

Crvena je možda najenergičnija boja. Takođe, neka istraživanja tvrde da podstiče i sam puls. No, ono što je zasigurno tačno jeste to da pomaže pri podizanju raspoloženja odmah izjutra.

Ako ste umorni

Najbolja boja u ovom slučaju jeste narandžasta. Sa sobom nosi svu energiju crvene, ali sa onim srećnim, veselim asocijacijama leta. Međutim, čitav stajling u ovom tonu bi ipak mogao biti previše, komobinujte narandžastu svakako sa drugim bojama.

Ako ste ljuti ili pod stresom

U ovom slučaju opet želimo da izbegnemo crvenu, s obzirom da podstiče nervozu, pa i bes. Ipak je u pitanju vrlo strastvena i snezualna boja. Probajte neke komade u tonovima plave, zelene i bež, tačnije one nežne i smirujuće. Na primer kraljevsko plava nije toliko svetla, a sa druge strane je vedra i pomoći će vam da se osećata uravnoteženije.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/elleserbia/


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...