Ako još uvek niste uspeli sebe da se zaljubite u normcore, vreme je da pogledate na drugu stranu. Jer ako je suditi prema poslednjim underground trendovima koji takođe diktiraju i mainstream modu, najnoviji trend samo što nije “sleteo” u sred streetstyle-a, a zove se health goth!

Iako ste možda pomislili da je ovaj look osmišljen prema liku Morticie Adams i to u trenutku u kom je ona na striktnoj vegan dijeti, grdno se varate. Ne, ovo je moderan miks gotik i punk elemenata (tamna paleta, odeća koja je oversize kroja i heavy statement aksesoari) pritom poseduje futurističan, sport-luxe vajb.

Weird? Veoma. Cool? Oh da!

Šta je health goth

Koncept je rođen pre godinu dana kada su dva američka muzičara Mike Grabarek i Jeremy Scott počeli da šeruju fotke na Facebooku. Ubrzo je njihov album fiturističkih, monohromatskih stajlinga pratilo više od 5 hiljada ljudi. Dobro, ali to nam opet ništa nije razjasnilo? U jednom intervju koji su Mike i Jeremy nedavno dali prave smernice bi trebale da vam budu: tradicionalna gotik odeća koja je finiširana kvalitetnom sportskom odećom i futurističnim detaljem. Nek vam na umu bude sci-fi i cyberpunk, film Matrix ali i look Deryl Hannah iz legendarnog filma Blade Runner (1982) kao i Mille Jovovich iz The Fifth Element.

"Health goth zvuči prilično zanimljivo ali je utvari venčanje između easy-wear odeće i lukuznih materijala. Iako je počeo kao meme, polako biva sve popularniji među trendseterima i nosiocima uličnog stila, pogotovo u Londonu,” izjavila je Jaana Jatyri, vlasnica agencije koja prognozira buduće trendove Trendstop.

Ok, zaintrigirali ste nas, ali potrebni su nam neki praktični saveti…

Dugački, sportski duksevi, material koji izgleda kao da je mokar i nošen, aksesoari od perspeksa, crna nek vam bude vodilja, ali i siva, metalik, dok belu čuvajte za akcente. Hi-tech helanke, T-shirt majice u metaliziranoj tkanini. Patike, ali ne starke, već adidas ili nike, i upamtite što vam cipele izgledaju futurističnije, to je bolje.

Od dizajnera ugledajte se na Wanga i Owensa. I samo slojevito.