Pradine bucket kape, sandale brenda The Row, Jackuemus superogromni slamnati šešir - leto 2018 bilo je prepuno statement aksesoara.

Ali šta su favoriti za leto 2019?

Traka za glavu je sada glavna stvar, i ono što favorizuju modne kuće kao što su Dior i Prada.

Mikro-trendovi su sada prošlost - sve je u obliku čudovišnog štita od sunca. 

(Elle mišljenje: Da li je žuti prsluk must have ili veliko ne?)

Pedstavljamo vam 11 trendova za proleće/leto 2019. koje bi trebalo da znate.

1. Trake

Miuccia Prada je prikazala 50 veličanstvenih traka za glavu u sklopu svoje SS19 kolekcije koje su bile "okovane", ukrašene raskošnim satenom i sjajnom kožom - signalizirajući veliki comeback u ukrašavanju kose trakama. Diorove elastične trake za kosu bile su odgovor na Pradine, dok je Simone Rocha sa svojim šnalama sa kuglicama u potpunosti transformisala trake. 

2. Duple ali usklađene torbe

Trend duplih torbi odavno je In, i uobičajena scena na dnevnom putovanju kada pored kofera imamo jednu torbu na ramenu, drugu oko struka. Ali sada su dizajneri iz Chanela, Guccia, Fendia i Loeve-a ovaj trend dodatno nadogradili. Chanel je predstavila stil nošenja identičnih torbi, po jedna na svakom boku, dok je Fendi uskladio torbu na rame sa torbom za ručno nošenje.

3. Povratak platformi

Povratak Miu Miu platformi na pistu imao je vrlo glasne navijače. Platforme su tu da dominiraju party scenom zajedno sa ponudom iz brendova Saint Laurent, Dolce & Gabbana i Maison Margiela. Ali nisu samo pete dobile dodatni "lift" ove sezone, "Geta" sandale su viđene kod Paco Rabanna, Jil Sandera i Salvatorea Ferragama. Tradicionalna japanska cipela sa blok potplatom nosi se kao zaštita od uzavrele zemlje, što govori o pripremama za još jedno leto koje potresaju klimatske promene.

4. Zaštita od sunca

Nema sumnje u to, mega sunčane naočare su stigle. Recimo da je to reakcija na mikro-sočiva koja su zahvatila ulice, a sada je brojčanik okrenuo za 180 stepeni sa ogromnim oblicima koje potpisuju Gucci, Loeve, Miu Miu, Stella, Tod's i Tom Ford.

5. XXL Tote

Zamislite XXl torbu, a onda nju još tri puta većom, jer torbe su sada skoro pa velike kao padobran, koja kada je puna, bačena preko ramena je pokazuje svoju pravu veličinu. Stella McCartney je torbe ukrasila svojim logotipom, Versace ima transparentne modele, a Burberry izaziva pravu zavist.

6. Povratak u arhivu

Želja za originalnim stilovima "IT" torbi je dobila toliko zamaha da su dizajneri uzeli u obzir ideju da osveže dizajn kultnih modela poput Baguette (Fendi) i Saddle (Dior). 

7. Ekstra elegantne pojas-torbe

Elegantne torbe za pojas zauzimaju prvo mesto ovog proleća zahvaljujući većini dizajnera, a posebno Tisciju koji ih je favorizovao na poslednjoj Burberry kolekciji. Proverite i nezvaničnu belu kožnu verziju Givenchija, dok Chloe preferira torbu da nosi u ruci, a ne na pojasu.

8. Perjaste sandale

Ove sezone, perja je svuda. Kod većine dizajnera perje dominira u sferi obuće (Dries Van Noten, Brock Collection, Valentino) i to kod sandala, iako se pojavljuje i na torbama.

9. Veliki beg

Detalji koji imaju taj #travel vajb, obeležili su veliki deo aksesoara vrhunskih dizajnera. Od kalifornijske dreamy kravate na Pradi, do hipi torbi na Dioru, i prstena i narukvica za ruke u Chloeu - to su dodaci koji podsećaju na garderobu za odmor - spremni da prožimaju vašu svakodnevnu klasiku holiday duhom.

10. Statement papuče

Sa minimalnim naporom, ali postignutom maksimalnom sofisticiranošću, ako već niste skliznuli u papuče, onda ćete to svakako sada uraditi. Modeli iz Dolce i Gabbane, Rejine Pio i Chloe će vas oduševiti ovog proleća i leta.

11. Super-natural torba

I SS19 fokus stavlja na eko, pa ćemo i ove sezone nositi model nalik slamnatom šeširu Jacquemusa iz SS18, te njegovim prevelikim torbama od slame. Ljubav prema slami i rafiji pojavila se i kod Isabel Marant i Sonie Rykiel, kao i kod španskog brenda Loeve čije torbe uvek budu prvi izbor influensera. 

Priredila: Tijana Mišović

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/