Zbogom Đole, zbogom naše detinjstvo

Foto: MONDO/Stefan Stanojević

Kada iz Vojvodine krenete u svet, sa sobom ponesete toplinu doma, tišinu nedeljnog popodneva, bezbrižno miholjsko leto, nepreglednu ravnicu i – Đorđa Balaševića.

Vest da je Đole preminuo u 68. godini, u svom rodnom Novom Sadu, zatekla nas je baš u tom svetu i napravila muk čitavog jednog detinjstva, svih nas koji smo odrastali uz njega.

Objavio je 14 solo albuma, igrao u nekoliko serija, a snimio je i svoj film ''Rani mraz'' u kome glume njegova deca, kao i njegov prijatelj Rade Šerbedžija.

Reći će da su njegove pesme bile poezija, da je njegovo stvaralaštvo bilo umetnost, da je bio veliki, čuveni, nenadmašni…

Ali nije samo to bila suština. Dok smo pevali njegove pesme, Đole nas je vodio kroz život, ukazujući na sve ono što nismo čuli od roditelja, u školi, na ulici. Izgradio je sistem vrednosti nekim novim klincima koji su čekali prvu ljubav, tražili one retke, branili svoje bagrenje, nosili cilj skriven pod kaputom i učili da prevedu neke neprevodive dubine.

Negde u suton, dok je Balašević odzvanjao salašima, gustim krošnjama i avlijama, dečaci su pisali pesme, a devojčice učile čardaš, tražeći malo Đoletovog beskraja u sebi.

Nismo ga dostigli, i baš zbog toga smo mu se uvek divili.

Hvala ti Đole - za portret našeg detinjstva.

Tekst: Tara Đukić


KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin