Na APA (American Psychological Association) 124. godišnjoj konvenciji ovog meseca, Bryan Karazsia, PhD of The College of Wooster, predstavila je analizu više od 250 istaraživanja, koja uključuju preko 100 000 učesnika u periodu od 1981 do 2012.

Istraživanjem je uočeno da postepeno nezadovoljstvo žena svojim telom opada, dok nezadovoljstvo muškaraca svojim telom stagnira, odnosno ostaje isto već 30 godina.

"Dok žene redovno u odnosu na muškarce izražavaju nezadovoljstvo svojim telom, kad je u pitanju mršavost, to nezadovoljstvo je opalo u poslednjih nekoliko godina za ovih 31, koliko traje studija", kaže Karazsia.

"Kada uzmemo u obzir da su ljudi u Americi - gde je sprovedeno najviše istraživanja, fizički krupniji nego ikada pre, sa više od dve trećine odraslih koji su gojazni, očekivano je bilo da se poveća nezadovoljstvo, ali upravo je uočeno suprotno."

To bi moglo biti zbog, kako smatraju naučnici, povećanog dijaloga o nerealističnim standardima lepote.

"Poslednje dve decenije svedoci smo da je sve veća pažnja usmerena na prihvatanje i obožavanje svog tela, kao i podizanje svesti kod devojčica o tome koliko su neki standardni nerealni i frustrirajući", kaže Karazsia.

Žene pričaju otvoreno o tome da su umorne od nerealistične slike koja se očekuje od njih, od sve većeg broja Victoria's Secret anđela do običnih devojčica, koje na društvenim mrežama promovišu feel-good hashtags.

Njima su se priključile i slavne ličnosti. Setimo se samo da je skoro Jennifer Aniston napisala otvoreno pismo kao reakciju na glasine da je trudna nakon obimnog ručka.

"Objektivizacija i nadzor kroz koji stavljamo žene je apsurdan i uznemirujuć. Način na koji sam predstavljena u medijima je jednostavno odraz kako vidimo i prikazujemo žene uopšte, koje se gledaju kroz iskrivljene i nerealne standarde lepote. Ako si se popravio, trudan si, jer nije prihvatljivo da budeš malo popunjeniji, obliji."

"Poruka da devojke nisu lepe ako nisu neverovatno mršave, niti da su vredne naše pažnje osim ako ne izgledaju kao supermodel ili glumice na naslovnoj strani časopisa, je nešto što smo svi dobrovoljno prihvatili" ona nastavlja.

"Ovo stanje je nešto što devojke kasnije nose kroz život."

Renee Zellveger je prateći korak Jennifer Aniston ovog vikenda napisala članak u The Huffington Postu o "fiksaciji društva na fizički izgled" sledeći spekulacije da je imala plastičnu operaciju.

One su dve zvezde čija su tela dugo bila predmet intenzivnog nadzora i sada su odlučile da počnu iskrenije da govore o svojim možda iznenađujućim borbama sa slikom tela.

Foto: Profimedia

Victoria's Secret "anđeli" se često uzimaju kao otelotvorenje savršenstva, a to je bilo posebno upečatljivo kada je model Erin Heatherton pisala o svojim borbama sa telesnim izgledom.

Ova 27-godišnjakinja, koja je bila jedan od nekoliko odabranih između 2010. i 2012. godine, napisala je u naslovu na Instagramu: "U mom trenutku 'neuspeha', gledala sam u lice nesreći, borila sam se sa svojom slikom tela i pritiskom da ispunim zahteve perfekcionizma koji su mi nametnuti. Ja nisam savršena. Ovaj osećaj koji sam doživljavala kao 'neuspeh' je, u stvari, moćno buđenje za mene, da stojim iza svoje svrhe u životu. Prestala sam da se krijem iza fabrikovane verzije sebe. Više ne stavljam akcije iza svojih strahova i nesigurnosti."

Naravno, ne možemo da govorimo o "povećanoj svesti o pozitivnoj slici tela" bez priznavanja ogromnog uticaja grupe modela koji razbijaju barijere u modnoj industriji, uključujući i Ashley Graham, prvu plus size manekenku, za Sports Illustrated i Tess Holliday, prvu ženu koja nosi veličinu 48, koja je potpisala ugovor sa jednom velikom modeling agencijom.

Ovi modeli ne pokazuju samo da ne treba da imate telo kao vešalicu da bi izgledali dobro u odeći, već koriste i svoj ogroman broj sledbenika za širenje pozitivne, inkluzivne poruke.

Foto: Instagram / iamiskra

Između slike avokada na tostu i haštaga bikiniselfies na društvenim mrežama ima na stotine drugih osnažujućih poruka, uključujući Ashley Graham i kampanju brenda kupaćih kostima Swimsuit for All #MySwimBody. Žene svih uzrasta i veličina su delile slike sebe u bikiniju na Instagramu, a mnoge su deljene sa više od 200 000 pratilaca.

Model Iskra Lawrence, koja nosi veličinu 40, ima preko 2 miliona pratilaca na Instagramu i na ozbiljnoj je misiji da se njeni fanovi osećaju bolje u svojim telima. Njen Instagram je pun pozitivnih poruka, uključujući i njen lični hashtag #HeartNotHate.

Ovo je sigurno dug put, ali Karazsia kaže da je ono što se pokazalo kao rezultat čini "opreznim optimistom", da postoji pozitivna promena u načinu na koji se žene osećaju u vezi sa svojim telima.

Činjenica da sve dolazi od toga da se žene okupljaju zajedno sa odlučnošću da se razgovori prilagode poštenijem i realnijem tonu, znači da će statistički podaci samo nastaviti da budu bolji.

Priredila: Nikolina Janković

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija