Jer jedino onaj ko te očara, taj neko može i da te razočara, ostali paljba. Ne dozvoli da ti ovaj mesec maj pokvari neko ispod crte, ko nije ušao u prvih top pet fascinantnih osoba u tvom čovečanstvu. Amaterima ne dozvoli da priđu tebi i tvojoj srčanoj aorti.

Nemaju prava na tvoje dragoceno vreme. Iz prve ruke da vam kažem, kada se radi retrospektiva života u 45 plus ispadne da se kaješ jedino zbog vremena koje si protraćio. Realno, u sumasumarumu, računa se samo koliko sam zgubidanila zbog budaletina. Pravo da vam kažem, bolje da sam sedela na ćošku, žvakala žvaku, pravila ogromne roze balone /#bazooka/ i pogađala koje će boje da bude prvi auto koji naiđe iza ćoška. Bolje da sam to činila nego što sam ulagala energiju u energetske vampire. No, čovek se uči dok je živ. Zato sad volim da pričam što više sa mladima, neopterećenim, buntovnim ljudima, otvorenim za priču o suštinu postojanja. A mladi ljudi baš su neki lepi ljudi. Imaju radoznale krupne oči. Motaju duvan, spretno piju i vino koje je toplo, ne izvoljevaju.

Sanjaju velike snove. Podsećaju me na ono vreme u Parizu kada se na desnoj strani Sene razrađivao #egzistencijalizam. Rive Gauche, bejbi. Brigitte Bardot u crnoj rolki priča o Sartreu i Camusu. Maj je inače za nas iz SFRJ ere tradicionalno mesec mladosti jer #25maj. Čoveče, slavila se mladost na državnom nivou i bio je to mesec #kulturemladih. Imali smo svoj dan. Dobra je to bila stvar. Ne volim kada vidim smorenu mladost. Tako mladi, a već razočarani. Mnogo očekuju od drugih, a od toga nema ništa. Mora da se zasuču rukavi i da se osvoji svako parče slobode. I, pazi da te usput ne odžepare, kako u bukvalnom, tako i u emotivnom smislu. Mora sad malo da se blefira i igra na #pokerface. Znate, mi smo odrastali u zemlji gde se vrata od stana nisu zaključavala, a ključeve su svi držali ispod saksije sa muškatlama. Sada ta nepodnošljiva lakoća odrastanja, održava nas starije „mladima u srcu“. Kao što kaže Sinatrina himna –

„If you're young at heart, 

you can go to extremes with impossible schemes,

you can laugh when your dreams fall apart at the seams. 

And life gets more exciting with each passing day -

and love is either in your heart or on it's way!“ 

U svojoj mašti, volela bih da imam ružu koju sam sama nakalemila, boje pozorišne zavese, od teškog crvenobordo pliša. U tom ružičnjaku, kada zatvorim oči, priređivala bih jednom mesečno dan otvorenih vrata – salonsko druženje gde bih upoznavala sve te mlade talente ove zemlje. Volela bih da ugostim grafiti umetnika ZEZ-a, Instagram senzaciju Albino Srnu, a svirali bi Butch Cassidy, uživo, naravno. Pričala bih sa Crvom iz istoimenog benda #Crvi. Zanimalo bi me jako koja je omiljena knjiga Srđana Valjarevića, momka koji je kralj Čačka. To vam je jedan Nenad koji izgleda kao Jim Jarmusch i zna da je Deda Mraz švorc.

Cepali bismo životne teme na atome – pričali o snovima, strahovima, lažima, nesigurnostima, uzbuđenjima, mirisima detinjstva. Mrzim #smalltalk – nemam više vremena za besmislene razmene rečenica koje ništa ne znače i koje niko od sagovornika ne čuje. Ne volim mehaničke radnje i lažne komplimente. Pa po cenu da svi moji budući sagovornici imaju tremu od usputnog razgovora u slučajnom susretu. Ceo život imam tremu kada sretnem Caneta #partibrejkers, zato što znam da će me pitati nešto što je zaista važno, a ja ću morati da mu odgovorim smisleno, nema foliraže i reči koje tretiramo kao kusur u smislu nije važno da li je pet dindži ili žvaka. Ovog maja borim se da sva napisana slova budu karakteri i da iza njih stojim i svojeručno svaku reč potpisujem.

I još jednu stvar da vam kažem, svako ko vam kaže da zna kuda ova civilizacija i naš futur idu – laže vas. Svi bauljamo sa manje ili više iskustva i niko ne poseduje mapu. Možemo da se orijentišemo samo pomoću kompasa koji je naša lična intuicija. I zato ovog maja oštrimo hrabrost da budemo slobodni i odgovorni za sve moguće slobode koje možemo osvojiti, a da nam se ne zavrti u glavi.

Samo #wildatheart ovog maja. Srećno nam!

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija