Bilo da predvodi defile na reviji Alexandera Wanga ili dominira u kampanji za Tiffany & Co. sve sa ležerno, poluotkopčanom košuljom i baggy jeansom, Freja Beha Ericshen uvek izgleda tako kul, tako edgy, tako nonšalantno i glamurozno.  

Freja, inače zaštitno lice parfema Hugo Woman je totalna suprotnost većini top modela, ali njena androgena pojava i Jane Birkin natapirana, duga kosa sa šiškama (koju šiša sama) retko kad biva transformisana, izmenjena za potrebe kampanje, editorijala. Nju, dizajneri vole baš takvu: kada je prirodna, cool i opuštena.

Pa u čemu je njena tajna? U manje je više, u činjenici da uvek izgleda kao da se nije nimalo potrudila ili upornom nošenju klasičnih komada? Mi bismo rekli u svemu pomenutom jer ova 27-godišnja danska manekenka je od samog starta karijere ( otkrivena na ulicama Kopenhagena pre 10 godina) autentična, svoja, prirodna. 

Freja je nedavno u razgovoru za američki Elle dala intervju na temu stila, beauty pravila kojih se pridržava i tome kako je biti IT cura modelinga... Mi vam donosimo samo delić intervjua. 

Da li si oduvek želela da budeš model? 

Ne. To mi nikada nije prošlo kroz glavu kao neka od opcija. Nisam bila od onih cura koje su volele da se doteruju, oblače haljine, šminkaju se. Bila sam klasična tomboy devojka koja je kulirala po prirodi, napuštenim fabrikama u baggy pantalonama, običnim majicama i patikama.  

Iznenadila si sve odlukom da se povučeš iz modelinga na dve godine, u periodu of 2012. do 2014. Otkud potreba za pauzom?

Iako su mnogi pomislili da je to moja taktika, ne bih li obezbedila sebi ugovore za veće kampanje, to nije bio slučaj. To je bio samo predah. Moja želja da se malo distanciram iz sveta mode i da radim neke druge stvari.

Imaš li neku ideju čime bi htela da se baviš posle modelinga?

Kada sam počela profesionalno da se bavim modelingom morala sam da stopiram školovanje. Imala sam samo 17 godina ali sam radila puno radno vreme. Zato bih volela da nastavim studije po završetku karijere modela. Još uvek ne znam šta bih tačno želela da studiram, ali definitivno nameravam da se usmerim na obrazovanje.

Koliko je modeling uticao na tvoj stav o mišljenju i lepoti?

Da morate da konstantno vodite računa o svom zdravlju, negi. To znači da intenzivno vežbate, vodite računa koju hranu unosite u svoje telo. Ja nikada nisam vežbala 6 meseci, pa 6 meseci odmarala, pauzirala. Ne želim da dođem u sedamdesete sa nemogućnošću da vežem pertle na patikama ili kaiščić na sandalama. Zdrav život je uvek bio moja vodilja. Drugačije ni ne može.

Kako uspevaš tako fantastično i besprekorno da ošišaš svoju kosu?

Paa... odavno je nisam šišala. Ali nema trika, samo je odsecite na ravno i to je to.