Paradajz

Iako nije zamena za zaštitu od sunca, istraživanje univerziteta Newcastle pokazalo je da je paradajz odlična prirodna dodatna zaštita protiv štetnih UV zraka, jer sadrži likopen. Stručnjak u ovoj oblasti, Kristin Kirkpatrick objašnjava da će telo najbolje apsorbovati likopen ako paradajz zagrejemo na nekoj od zdravih masnoća. Dakle, isitnite paradajz i dinstajte ga na malo maslinovog ulja.

Kukuruz

Kukuruz je bogat beta-karotenom, biljnim pigmentom koji kada se u telu pretvori u vitamin A, pomaže u zaštiti kože od sunčevih zraka. Dermatolog i autor knjige Feed Your Face, Jennifer Wu, savetuje da se pri odabiru kukuruza odlučimo za zdrave klipove koji imaju tamno žuta zrna, jer su ona bogatija beta-karotenom, a imaju i manje šećera od svetlijeg kukuruza. Ona takođe savetuje i izbegavanje kukuruza u konzervi.

Krastavac

Svako voće ili povrće sa visokim sadržajem vode hidrira kožu, a krastavac je ne samo bogat vodom, sa čak oko 96 posto, već sadrži i male količine silicijuma, manje poznat nutrijent, zadužen za gladak i nježniji izgled kože.

Papaja

U istraživanju objavljenom u American Journal of Clinical Nutrition, pokazalo se da sredovečne žene koje konzumiraju više vitamina C, imaju manje naborani, mlađi izgled kože. Možete dobiti vitamin C iz limuna, ali početak leta je odlično za konzumiranje papaje koje će vam omogućiti dovoljnu dnevnu količinu C vitamina. Jagode su leti takođe odličan izvor vitamina C.

Lubenica

Baš kao i krastavac, i lubenica ima visok udeo vode što je čini idealnom za hidriranje kože leti. Osim toga, odlično će poslužiti u borbi protiv suve kože nastale usled uticaja sunca i znoja. “Većom hidratacijom vaša koža izgledaće svežije, a lubenica sadrži i likopen baš kao i paradajz, što je čini odličnim antioksidansom”, kaže Jennifer Wu.

Kelj

Istraživanje Univerziteta u Nottinghamu ne samo da je pokazalo da oni koji jedu voće i povrće bogato karotenoidima imaju zdraviji i sjajniji izgled kože koji je čak privlačniji od preplanulog. Namirnice narandžaste ili zelene boje bogate su ovim blagotvornim biljnim pigmentom, a sirovi kelj posebno je moćan izvor. Možete ga koristiti u salatama, a ukoliko ne volite njegov opor ukus, “utrljajte” u listove malo maslinovog ulja i morske soli, što će ga omekšati i dati mu bolji ukus.

Avokado

Gotovo svatko voli zrelu, kremastu teksturu avokada. A upravo te zdrave masnoće avokada koži daju sjajniji izgled. “Zdrave masnoće iz avokada vašu će kožu obogatiti prirodnim uljem”, navodi Jennifer Wu.

Morske školjke

U slučaju da leto i boravak na moru niste odlučili da iskoristite za uživanje u morski plodovima, još uvek imate vremena da se predomislite. Školjke, kamenice, dagnje, jastozi, rakovi… bogati su cinkom, mineralom koji je zaslužan za elastičniju kožu.