Prema istraživačima na Univerzitetu u Kaliforniji - Irvin, nove ćelije kože brže nastaju tokom noći, dok spavamo. To znači da, noćna rutina negovanja kože je prioritet. Noću, koža se relaksira i obnavlja od svih dnevnih štetnih uticaja, zagađenosti, sunca i stresa, takođe i nadoknađuje hidratantnost i eleastičnost koja nam je preko potrebna.

ELLE vam ovom prilikom otkriva kako negovati kožu u pet jednostavnih koraka:

# Postarajte se da dobro očisite kožu i da otklonite svu šminku koju ste nosili celi dan

Većina ljudi ne čisti pravilno svoje lice. Mi vam savetujemo da upotrebite mekane silikonske četkice prilikom pranja. U kombinaciji sa sredstvom za pranje i čišćenje lica, i blagim i kružnim pokretima, može biti odlična varijanta pilinga. 

(Razlika između organske, prirodne i netoksične kozmetike)

5 jednostavnih pravila noćne nege lica

# Nanesite umirujuću masku za lice

Postoji čitav asortiman maski za lice, u zavisnosti od potreba - od onih koje čiste zapušene pore, pa sve do onih koje deluju kao anti-age, i ublažavaju bore na licu. Većina ovako ‘rigoroznih’ proizvoda nije potrebna, dokle god se pridržavate dnevne rutine. Ipak, većina maski se koristi radi ‘otvaranja’ pora, kako bi kasnije sastojci drugih proizvoda mogli dublje da prodru pod kožu i obnavljaju je. Pojedine maske u sebi sadrže vrstu ‘aromaterapije’, tako da samim korišćenjem daju umirujući efekat.

# Aktivni retinoid će sprečiti začepljenje pora, poboljšati tonus kože, kao i pomoći u izgradnji kolagena, koji je bitan u prevenciji starenja

Pošto ste temeljno očistili i osušili lice, nanesite malu količinu retinoida svugde po licu (izbegavajte područje oko očiju i usta). Ovakve kreme pomažu kod posvetljivanja kože, kao i kod oporavka 

“Većina vas može misliti da je retinoid isto što i ‘retinol’ ili ‘retinaldehyde,’ zato što zvuče veoma slično. Međutim, retinoid se izdaje isključivo uz recept, i dokazano je da, njegovo dejstvo prodire duboko pod kožu i deluje na podmlađivanje. Sama upotreba retinoida često može isušiti kožu, te je najbolje kombinovati ga sa dobrim slojem hidratantne kreme za lice,” objašnjava dr Tzu, Univerziteta Menhetn.

(7 prirodnih maski za sužavanje pora)

5 jednostavnih pravila noćne nege lica

# Stavite dobar sloj hidratantne kreme po licu i vratu

Glavna razlika između dnevnih i noćnih hidratantnih proizvoda je u tome što, dnevni su uglavnom lakši i sadrže neki od zaštitnih faktora. Konzistentnost noćnih hidratantnih proizvoda se možda, ne može osetiti odmah ili, porediti sa estetskih zadovoljstvom korisnika, ali ovi proizvodi su veoma bitni, i čine našu kožu mekom i glatkom. Dodatni savet: Naš savet vam je da uvek potražite one kreme koje sadrže vitamin C i A, kako bi imali bolji efekat oporavka kože od dnevnih i štetnih uticaja.

(Nesvakidašnji beauty trikovi holivudskih lepotica)

5 jednostavnih pravila noćne nege lica

# Krema za predeo oko očiju - obavezno!

Uključivanje kreme za predeo oko očiju u vašu svakodnevnu, večernju rutinu je samo plus. Jednostavno, to je jos jedan u nizu proizvoda koji će vam pomoći da izgledate svežije i mlađe. Ovakvi preparati, jednostavno, hidriraju kožu i sprečavaju nastanak sitnih bora u tom predelu lica. 

Većina krema za oči sadrži kofen, koji pomaže prilikom smanjenja nadutosti. Takođe, sadrži i niacinamid (poznatiji još i kao nikotinamid), koji povećava nivo vlažnosti, i sprečava kožu od isušivanja i nastanka novih bora.

I za kraj, još jedan koristan savet: pokušajte da se zaista naspavate!

Tekst: Branislava Lazin