Mrtve ćelije začepljuju pore

Naši hormoni regulišu žlezde koje proizvode sebum (masnu telesnu tečnost). Sebum se kreće kroz sluznicu kože i kroz pore na licu izbija van. Uz normalnu proizvodnju, sebum se lagano širi površinom kože, ali do problema dolazi ako žlezde luče previše sebuma. Višak sebuma meša se s mrtvim ćelijama kože i začepljuje pore pa sebum ne može slobodno da prolazi, pa se pore prošire i postanu vidljive. Ako su začepljene pore duže vremena izložene vazduhu one oksidiraju i pretvaraju se u mitisere.

Evo šta možete da učinite kako bi smanjili vidljivost proširenih pora:

Surutka - Odlična je za smanjivanje otvorenih pora. Nakon čišćenja lica na vaticu nanesite surutku i time obriši lice. Nakon 20 minuta isperite lice.

Maska od limuna, meda, jabuke i jogurta - Idealna je za primenu pre spavanja. Dodajte kašiku jogurta izrendanoj jabuci, zatim dodajte kašiku meda i soka od limuna i mešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Nanesite na lice i ostavite da deluje od 15 do 20 minuta i zatim isperite vodom. Ova maska neće samo smanjiti pore nego će i zagladiti  kožu.

Maska od badema - Usitnite u brašno 1/3 šoljice badema pa mu dodajte vodu dok ne dobijete gustu smesu. Nanesite na lice na područja na kojima imate najviše proširenih pora. Ostavite da deluje 30 minuta i zatim isperite vodom. Ovu masku preporučljivo je nanositi na lice 2 puta nedeljno.

Majonez  - Iako zvuči čudno, majonez je zbog svoje kombinacije sirćeta i jaja odličan za smanjivanje pora. Kašiku majoneza nanesite na lice i ostavite da deluje 20 minuta a zatim isperite. Ukoliko imate masnu kožu majonez nije preporučljiv za vaš tip kože.

Maska od limuna - Izmešajte malu količinu limunovog soka s vodom i nanesite na lice vatom izbegavajući područje oko očiju. Ostavite da deluje barem pola sata i zatim isperite vodom.

Papaja - Ogulite papaju od kore i na očišćeno lice utrljajte spoljašnju stranu ploda papaje. Nakon 15 minuta isperite lice. Ova maska osim za smanjivanje pora odlična je i za sprečavanje pojave bubuljica. 

Maska od krastavca, jaja, mleka i jabuke - Pomešajte jedno belance sa kašikom mleka u prahu. Dodajte izrendanu jabuku i krastavac i mešajte dok ne dobijete jednoličnu pastu. Nanesite na lice i ostavite da deluje 15 minuta a potom isperite vodom.

Limun kapljice - Odvojite manju količinu svoje svakodnevne kreme za lice i dodajte joj nekoliko kapi limunovog soka. Nanesite je u debljem sloju kao masku i ostavite da deluje od 15 do 20 minuta i zatim isperite vodom.

Izvor: stvarukusa.rs