Tajne skandinavskog uređenja enterijera

Foto: Profimedia

Otkrivamo vam jednostavne trikove koji će vam pomoći da uredite vrhunski enterijer i obezbedite toplu atmosferu u domu.

Najsrećniji narod na svetu, prema jednom istraživanju Ujedinjenih nacija su Danci! Norveška je zauzela drugo mesto, a Švedska peto. Pitate se kako su se plasirali na tako visoke pozicije? Jedan od razloga je što žive u prelepo uređenim domovima u kojima je mnogo toga usklađeno upravo s potrebama čoveka. Uređenje prostora u kojem provodite dosta vremena jedan je od ključnih faktora za vašu sreću.

U zemljama u kojima pretežno vlada hladno vreme, treba osmisliti najbolji način da dom ipak odiše toplinom. Skandinavski dizajneri nameštaja i enterijera imaju jednostavne ideje kojima to uspevaju da ostvare, a mi vam otkrivamo osam tajni koje će i vama pomoći da to ostvarite. 

Dnevna svetlost

Skandinavci veliku pažnju posvećuju dnevnom svetlu, jer znaju koliko je važna i koliko utiče na našu sreću. Što više dnevne svetlosti to bolje: poslušajte skandinavske majstore za uređenje doma i rešite se masivnih i tamnih zavesa i draperija. Ako želite da zadržite privatnost, nabavite zavesu od poluprovidne tkanine – vasa privatnost će ostati netaknuta, a u vaš dom će ulaziti sasvim dovoljno svetlosti. Drugo rešenje su roletne ili drveni šaloni koje možete zatvarati noću. I ne samo to: drveni šaloni odbijaju vrućinu i ublažavaju hladnoću. Količinu svetlosti možete povećati i belim zidovima, ogledalima, uklanjanjem tepiha i otkrivanjem parketa…

(Enterijer iz 1001 noći:Najlepša kuća u Istanbulu)

Trpezarijski sto

Najčešće korišćen komad nameštaja u svakom domu mora biti pažljivo odabran i uklopljen u prostor. Trpezarijski sto je često i mesto za okupljanje i održavanje prijateljskih odnosa i druženje i zato odaberite pravu veličinu, oblik i boju i pozovite društvo da s vama uživaju za stolom.

Zabava

Zabava je sigurno jedan od tajnih “sastojaka” koji čini Skandinavce najsrećnijim ljudima sveta. Zato se ugledajte na njih. Oni dizajniraju nameštaj u kojem će moći da uživaju, koji će njihov dom učiniti prijatnim mestom za boravak i zabavu. Tako je i sa svim drugim stvarima. Uživajte svaki dan u jednostavnim sitnicama, cenite lepe šolje koje imate, dizajn posteljine, šetnju, vreme provedeno sa prijateljima, jednostavno uživajte u svemu. Naučite da pomoću malih stvari kreirate toplu atmosferu, koju će svi želeti ponovo da osete. Za predivno uređenje doma ugledajte se na Skandinavce, a za ostvarivanje sreće na Dance, koji su samo uz zabavu i uživanje u svakom trenutku uspeli da se plasiraju na prvo mesto liste najsrećnijeg naroda sveta.

(Skandinavski enterijer: Duplex sa staklenim podom)

Dekoracija nameštaja

Ukrasite kauč ukrasnim jastučićima, prebacite lep prekrivač preko naslona sofe u dnevnoj sobi. Mnoštvo mekanih jastučića toplih boja i privlačnih dezena stvaraju utisak topline, prostorije u kojoj želite da boravite. Ako odaberete nežne nijanse jastuka, osećaćete se kao u raju, a ukoliko ste ljubitelj jakih boja, možete odabrati i jastuke sa tradicionalnim skandinavskim motivima u ljubičastoj i bordo boji.

Prostranost

Izbacite sve nepotrebne komade nameštaja! Ostavite u vašem domu samo onaj nameštaj koji nečemu zaista služi i koji lepo izgleda. Kada se otarasite nepotrebnih stvari, proctor će izgledati veće, mirnije i odavaće utisak o kući u kojoj nema tenzije.

(5 Instagram profila koje treba da pratite ako ste zaljubljenik u enterijer)

Jednostavan nameštaj sa stilom

Nameštaj koji dizajniraju skandinavski kreatori poput Arna Jakobsena, Hansa Vegnera Pantona i Alvara Altoa svetski je poznat sa dobrim razlogom. Krive linije i organski oblici čine najmoderniji nameštaj jednostavnim. Ali, ova tehnika nije čist minimalizam. Ovi dizajneri se koriste minimalizmom da bi postigli osećaj prostranosti i mira. Ovakav nameštaj neće vam dosaditi, uvek je moderan, što je najvažnije, kvalitetan, a uz to i privlačnog izgleda.

Elementi prirode

Unesite u svoj dom što više elemenata drveta. To možete uraditi kroz nameštaj, podove, vrata, oblaganjem stepenica… Skandinavski dizajneri ne koriste drvo samo zato što lepo izgleda i daje toplinu, već je i prirodan izolator. Osim drveta, unesite u dom i biljke, jer one čine život unutar naših betonskih zidina. Prelepa palma u uglu sobe ili topli buket cveća na stolu odaje utisak kuće koja svima želi dobrodošlicu.

izvor: lisa.rs


KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin