Naslovna | Lifestyle | Zdravlje | Zdravlje je u fokusu: 10 zapanjujuće korisnih efekata bundevinog semena

Zdravlje je u fokusu: 10 zapanjujuće korisnih efekata bundevinog semena

foto: Profimedia

Razmišljamo o tome da ovo seme uvrstimo bukvalno u svaki obrok u toku dana.

Ne dajte se prevariti, pored ukrasa za Noć Veštica i pravljenje pite postoji još tona stvari za koje su bundeve korisne, kao na primer za vaše zdravlje! Pogotovo što se tiče semena bundeve. Bilo da ih grickate ili stavljate u salatu, bundevino seme sadrži puno zdravih sastojaka. Od povećavanja moždane aktivnosti do pospanosti, evo 10 neverovatnih pozitivnih efekata koje nosi bundevino seme.

U ovo doba godine bundeve su u centru zbivanja. Zabavno ih je rezbariti, ponekad su i pomalo jezive, ali to nije sve što nam one nude.

Bundevino seme ima odlične hranljive i medicinske kvalitete. Smiruju vas, pomažu vam da zaspite i ojačavaju imuni sistem - te nema baš nikakvog razloga da ne uživate u ovim ukusnim semenkama.

Povećavaju imunitet

Zima je pred nama i skoro je sigurno da ćemo zakačiti prehladu, i zato je održavanje imuniteta jako bitno. Ojačajte ga uz pomoć bundevinog semena i visoke koncentracije cinka koju sadrže. Dodajte ih u supe, jogurt, salate ili ih jednostavno grickajte.

Dobre su za srce

Bundevine semenke su odličan izvor magnezijuma, što je odlično i upravo ono što je našem srcu potrebno da bi funkcionisalo kako treba. Uz to, magnezijum pomaže formaciju zuba i kostiju, rad creva i opuštanje krvnih sudova, samim tim regulišući krvni pritisak i smanjenje rizika od infarkta.

Snaga uma

Borovnice, sklonite se s puta. Bundevine semenke su jednako dobre za povećavanje moždanih funkcija, pogotovo kad poželite i nešto ukusno pride. Po istraživanjima Duke University Medical Centra, cink iz bundevinog semena igra presudnu ulogu u regulisanju komunikacija unutar mozga, što rezultira poboljšanjem pamćenja i kognitivnih veština.

Pomažu vam da se brže zalečite!

Pored izuzetnih prehrambenih osobina, istraživanja su pokazala da ove semenke mogu pomoći i kod zdravstvenih problema. Tajna leži u visokoj količini proteina i raznih vitamina i minerala koje sadrže, a koji pomažu pri funkcionisanju i obnavljanju oštećenih ćelija (u slučajevima artritisa, rasta prostate, postmenopauzalnih simptoma...)

Održavaju zdravlje prostate

Ne samo što seme bundeve sadrži puno cinka (koji je važan za zdravlje prostate) nego i ekstrakti i ulja koja se prave od njega mogu sprečiti benignu prostatičku hiperlasiju, ili ti povećanje prostate.

Pročitajte na sledećoj strani ostale efekte... 

Nastavak na stranama: 1 2 »

KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...

NAJČITANJE