Putem meditacije, decu oslobađate stresa, nelagode, utičete da oni poboljšavaju sliku o sebi, poboljšavate komunikacijske veštine te smanjujete društveno neprihvatljivo ponašanje (stereotip, agresivnost, impulsivnost). Znači vi ujedno delujete i socijalno i humano. Kako ste ih animirali, kao i roditelje, s obzirom da je rad sa decom ipak osetljivija kategorija?

„Kad bi svaki osmogodišnjak na svetu naučio meditirati, iz sveta bismo eliminisali nasilje unutar jedne generacije,“ rekao je Dalaj Lama, i u to duboko verujem.

Meditacija pomaže deci i odraslima da se povežu s unutrašnjim mirom. Jedna od tehnika meditacije koja je najviše proučavana, koja je jednostavna, prirodna, zabavna, a koja je uspešno uvedena u mnogim školama širom sveta, je transcendentalna meditacija (TM). 

Praktikovanje ove vrste meditacije povećava sreću, smirenost i kreativnost i pruža deci i mladima sredstvo za borbu sa stresom, anksioznosti i depresijom. Deca kažu da se osećaju više pribrani i smatraju da im je lakše usredsrediti se u školi. Roditelji kažu da pomaže deci da sami sebe bolje razumiju, i kao rezultat toga oni se bolje nose sa svojim emocijama i slažu sa svojim roditeljima, prijateljima, učiteljima.

U privatnoj školi u kojoj radim, imamo holistički princip odgoja i obrazovanja što se zasniva na pretpostavci da svaka osoba pronalazi identitet, značenje i svrhu u životu kroz povezanost sa zajednicom, prirodnim svetom i duhovnim vrednostima kao što su saosećanje i mir, stoga se meditacija prirodno uklopila u sistem. 

Da li radite individualno ili imate, pripremljenu  'učionicu za meditaciju, ?

Naš svaki školski dan počinje i završava se sa „Quiet Time“ programom, odnosno vremenom tišine, kada se deci i nastavnicima pruža mogućnost da prakticiraju meditaciju odnosno u tišini provedu određeno vrijeme bez ikakvih očekivanja i prisila. Ukoliko neko od djece još nije savladao tehniku meditacije, onda to vrijeme koristi za uživanje u potpunoj tišini, zatvorenih očiju. 

Transcendentalna meditacija razvija jasnije mišljenje, bolju sposobnost zapažanja, bolje kratkoročno i dugoročno pamćenje te povećava sposobnost koncentracije i zbog toga učenici provode vreme meditacije u istim učionicama gde imaju nastavu, jer „Quiet Time“ je deo njihovog razvojnog i obrazovnog procesa. 

Možete li nam objasniti kako ta deca postižu stepen poboljšanja veće osvešćenosti o sebi, povećavaju samopouzdanje, poboljšavaju odnos s okolinom, interakciju s vršnjacima, podstiču pozitivna ponašanja te bolje komunikacijske veštine? Odnosno kako ih spremate za okrutni spoljni svet?

Način na koji se ljudi međusobno ponašaju prirodan je izraz onoga kako se osećaju. Razvojem jasnoće mišljenja, dobrog zdravlja i unutrašnje sreće pomoću tehnike TMa, prirodno se razvija sposobnost tolerancije, ljubavi i shvaćanja. 

Danas deca i mladi često nailaze na stres kod kuće i u školi, a transcendentalna meditacija je specifična po tome što je jedan od najboljih načina za otpuštanje duboko ukorjenjenog stresa i time sprečava razvoj depresije, zavisnosti i drugih vrsta problema mentalnog zdravlja. Ako se pravilno praktikuje, meditacija je vredan alat za dete koje dok sazreva, bolje se priprema za susret stresu i izazovima odrastanja u ovom užurbanom, ludom svetu u kojem živimo.

Važno je deci i mladima razviti strast prema učenju, podstaknuti ih da postepeno preuzimaju brigu za oblikovanje svoje budućnosti, za sopstveni duhovni razvoj i da sami za sebe razmišljaju uz prirodno poštovanje prema životu; da postanu individue koje imaju pozitivnu ulogu u pravljenju promena u društvu koje će dovesti do mira u svetu. 

Pokretači smo svoje sreće, ali i mnogih ratova i strašnih zločina kojima smo svedoci. Blokirani u svom neznanju, pravimo greške i životarimo. Nove generacije zaslužuju neki bolji svet. Odabrala sam meditaciju i promociju tolerancije i ljubavi kao životni poziv, uz veru da će , jednog dana, to postati deo naše svakodnevnice.

Naučila sam da život ne trebamo doživljavati preozbiljno, trebamo se smejati što više i uvek biti ljubazni jedni prema drugima.

Tekst: Danijela Golijanin

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/