Svi ćemo reći da volimo da čitamo, ali da nemamo vremena da to činimo onoliko koliko želimo. Dobre knjige su uvek nalazile put do velikog platna, a ove sezone filmska industrija se, umesto drevnim klasicima, pozabavila savremenom prozom. Krenimo redom.

Hector And The Search For Happiness (napisao Francois Lelord)

Ovaj šarmantan roman o izazovima modernog života dirnuo je dva miliona čitalaca širom sveta (bar je knjiga u toliko primeraka prodata). U istoimenom filmu Simon Pegg igra Hectora, uvrnutog psihijatra koji je postao umoran od dosadnog života koji već dugo vodi. Potpuno očajan poverava se svojoj devojci Clari (igra je Rosamund Pike) da se oseća kao prevarant, jer on koji nikada zapravo nije okusio život savetuje pacijente kako da postanu srećniji. Naoružan odlučnošću i detinjom radoznalošću, Hector kreće na put oko sveta u potrazi za odgovorom n pitanje šta je formula istinske sreće. Spremite se za 120 minuta čiste katarze.

Režija: Peter Chelsom

If I Stay (napisao Gayle Forman)

Svi vi koji ste zbog filma The Fault In Our Stars prolili more suza, spremite se za novu opsesiju, jer će vas priča o sedamnaestogodišnjoj devojci kojoj život visi o koncu iskreno ganuti. Pre saobraćajne nesreće u kojoj gubi porodicu, Mia Hall (igra je Chloe Grace Moretz)  je jedna sasvim obična tinejdžerka rastrzana između uloge uzorne ćerke i devojke buntovnog rokera Adama. Nakon udesa pada u komu i dok se oko njene postelje smenjuju prijatelji ima fleševe iz svoje prošlosti. Zarobljena u limbu između života i smrti, mora da donese jako važnu odluku. Spremite maramice.

Režija: R. J. Cutler

Before I Go To Sleep (napisao S. J. Watson)

Ovom filmu napravljenom po svetskom bestseleru prognozira se blistava bioskopska karijera. Priča prati  sudbinu žene koja se svakoga dana budi, a da se ne seća ničega što se desilo pre nego što je zaspala. Nema sumnje, dok budemo gledali ovaj psihološki triler, zajedno sa njom ćemo pokušavati da sklopimo sve kockice, ali kako ćemo se suočiti sa istinom? Dovoljno je reći da glavne uloge igraju Nicole Kidman i Colin Firth.

Režija: Rowan Joffe

This Is Where I Leave You (napisao Jonathan Tropper)

Napokon komedija (iako ne počinje tako). Četvoro braće i sestara se, nakon smrti oca, vraćaju u kuću u kojoj su su odrasli i tamo, po njegovoj želji, provode nedelju dana sa svojim sadašnjim, bivšim i budućim partnerima. Sve bi bilo idilično da Foxmanovi nisu potpuno difunkcionalna porodica koja godinama nije bila na okupu. Svi su tu: sarkastični stariji brat, presavršen mlađi brat, večito nesrečna sestra i psihotična majka koju igra – Jane Fonda. Must watch!

Režija: Shawn Levy

Gone Girl (napisao Gillian Flynn)

Definitivno najiščekivaniji film jeseni! Na petu godišnjicu braka Nick Dunne (Ben Afleck) prijavljuje nestanak svoje supruge Amy (Rosamund Pike, opet!). Pod pritiskom policije i medijske halabuke, slika o blaženoj bračnoj zajednici kakvom je Nick predstavlja počinje da se raspada i vrlo brzo njegove laži, obmane i čudno ponašanje teraju sve da se zapitaju isto: da li je on, zapravo, ubio svoju ženu? Ne dozvolite onima koji su čitali knjigu da vam otkriju kraj.

Režija: David Fincher

Tekst: Jasmina Lazić