Zna se šta je onosva: činijica organskih ovsenih pahuljica koje desetak minuta pre jela treba preliti mlakom vodom ili prirodnim voćnim sokom kako bi nabubrile. A Elle vam pomaže kako da izaberete sastojak po vašem ukusu za idealan obrok od muslija!

Vezivo (200 ml)

Sojino mleko: Blagog ukusa i lako za varenje. Zasladite ga sirupom od agave koji ima nizak glikemijski indeks.
Ovčije ili kozje kiselo mleko: Sadrži visoku koncentraciju nezasićenih masnih kiselina i pomaže pravilan rad digestivnog trakta.
Kefir:Bogat proteinima, vitaminom B i probioticima koji imaju antiinflamatorno dejstvo, a ne sadrži laktozu.

Sezonsko voće (Jedna šaka)

Banana: Odličan izvor energije, kalcijuma i kalijuma koji pomažu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
Borovnica: Ima malo šećera, a puno vlakana, vitamina, antioksidanasa i flavonoida koji smanjuju upale.
Jabuka: Osim što je bogata dijetnim vlaknima i vitaminima, sadrži pektin koji reguliše loš holesterol.

Sušeno voće (Prstohvat)

Goji bobice: Visoka doza vitamina i antioksidanasa. Mogu sadržati pesticide, proverite da li su organski proizvedene.
Urma: Vlakna koja potpomažu varenje, antioksidansi, vitamini B grupe i kalijum koji je neophodan za zdrave mišiće. Preporučuje se sportistima!
Suvo grožđe: Smanjuje nivo kiselina, efikasno je u borbi protiv starenja, viška kilograma i umora. Kupujte u prodavnicama organske hrane.

Dodatak (Supena kašika)

Orah: Omega-3 kiseline i hrom koji reguliše apetit. Kupujte ih u ljusci kako bi sačuvali sva zdrava svojstva.
Semenke bundeve: Cink, selenijum, vitamini A i D, oleinska kiselina. Bogatiji su hranljivim materijama od susama i suncokretovih semenki.
Badem: Proteini, kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum, vitamini E i B. Kupujte ih sirove, a ne pržene.

Zašto ovsene pahuljice?

Zato što imaju nizak glikemijski indeks i bogate su dijetetskim vlaknima koja daju osećaj sitosti i olakšavaju varenje. Uz to su prebogate vitaminima B grupe i mineralima. 

Tekst:Manda Javorina