Da li vam se dešava da ste pošli, ali niste baš sigurni gde? Ili ste zaboravili da čestitate rođendan nekome svom milom i dragom? Pa, to su uobičajene muke svakog od nas, koje ne znače da ste preuranjeno posenilili, već da zbog preopterećenosti i prevelikog broja informacija koje primamo svaki dan, ponešto ipak moramo da ispustimo.

Srećom, priroda nam je podarila brojne moćne namirnice koje mogu da poprave funkciju vaših vijuga i poprave vam pamćenje.

Evo koje su:

1. Riba

Masna riba, poput lososa, skuše i pastrmke, popravlja zdravlje mozga. Ova riba je puna omega-3 masnih kiselina, koje imaju neverovatno blagotvoran efekat na vašu sivu masu, ali i na srce, takođe.

2. Seme lana i bundeve

Pogodno je za sve, a naročito za vegetarijance, jer sadrži omega masti na kojima će vam mozak biti zahvalan. Seme bundeve takođe sadrži i cink, koji pomaže mozgu da ostane u formi.

3. Ruzmarin

Čak i aroma ruzmarina može da vam razbudi uspavane misli i popravi vam pamćenje. Ova aromatična biljka čak čuva od Alchajmerove bolesti i povećava moć vaše memorije.

4. Orasi

Bogat su izvor nezasićenih masti i omega-3 masne kiseline. Brojna istraživanja su pokazala da šaka oraha dnevno može da izoštri pamćenje, popravi koncentraciju i opšte kognitivne sposobnosti. Orasi su takođe bogati vitaminom E, koji usporava starenje.

5. Avokado

Super-voćka koja je benefitna na mnogo načina. Popravlja cirkulaciju, što znači da garantuje da će do vašeg mozga stići dovoljno krvi, potrebne za dobar rad i pamćenje.

6. Bademi

Bogati vitaminom B6, vitaminom E, omega-3 i omega-6 masnim kiselinama. Imaju jednako benefitno dejstvo, kao i orasi. Za najbolje rezulte, potopite bademe uveče i konzumirajte ih ujutru.

7. Borovnice

Ove bobice deluju pozitivno na sve moždane funkcije, pa i na pamćenje. Pune su antioksidanasa koji štite mozak od oksidativnog stresa i oštećenja. Borovnice popravljaju komunikaciju između neurona, popravljaju sposobnost učenja, pamćenje i sve kognitivne funkcije, uključujući i sposobnost donošenja odluka, razlučivanje, verbalno razumevanje i aritmetičke sposobnosti.

8. Čokolada

Da, ova ukusna poslastica je dobra i za mozak! Tamna čokolada je puna antioksidanasa, koji su sjajni za vaše srce, ali i mozak. Mlečna čokolada takođe popravlja pamćenje i koncentraciju.

9. Crveni luk

Često zanemareno povrće zbog svoje „običnosti“, ali luk sadrži dva vrlo moćna antioksidansa – antocijan i kvercetin.

10. Jabuka

Uvek je jedite sa korom, jer se baš tu nalaze velike količine antioksidansa kvertecina, koji je koristan za ublažavanje ranih znakova Alchajmerove bolesti. Crvene jabuke su delotvornije u popravljanju moždanih funkcija, jer sadrže i antocijane, koji čine da mozak ostane zdrav.

11. Med

Med sadrži jednaku količinu glukoze i fruktoze, bogat je kalijumom, vitaminom B, magnezijumom, fosforom, manganom i antioskidansima. Fruktoza u medu deluje poput goriva za mozak, čuva ga od zamora i drži u top formi.

12. Cvekla

Nije samo sjajna za povećanje nivoa hemoglobina, cvekla povećava i dotok krvi u mozak. Popravlja memoriju, unapređuje koncentraciju i olakšava logičko razmišljanje.

13. Voda

Da, voda takođe spada u kategoriju „super namirnica“, iako je dostupna i gotovo pa besplatna. Bez vode nema života, a optimalna hidriranost tela takođe doprinosi boljim funkcijama mozga, koncetraciji i sposobnosti donošenja odluka. Voda ispira toksine iz tela, koji i u suprotnom inhibirali koncentraciju i sposobnost da razmišljate.