Sećate se one scene u kojoj Carrie Bradshaw sedi u poslastičarnici u Parizu i jede kolače? Svaki put me preplavi more osećanja dok to gledam. Ta magična, vanvremenska  atmosfera, njena tufnasta haljina, pas koji je čežnjivo gleda… Znam da ona jede najfinije francuske poslastice, ali mene sve to asocira na kapkejks.

I momentalno želim da uronim u taj nežni ukus, malo umočim nos u frosting  dok se trudim da mi se baš to ne desi. O, kako volim tu ukusnu radost ovih kolača! Savršeni su u svakom smislu, a posebno jer su tako jednostavni za pripremu. I zaista su efektni za posluženje na eventu bilo koje vrste, a dovoljno dekadentni za nedeljni doručak u krevetu.

Vanila kapkejks (za 8 komada)

Sastojci:

100 g brašna

1 ravna kašičica praška za pecivo

prstohvat soli

80 g blanširanih badema, mlevenih

125 g putera

2 jaja

125 g šećera

110 ml jogurta

1 kašičica ekstrakta vanile

200 g maskarpone sira

250 ml slatke pavlake

3 kašike šećera u prahu ili po ukusu

sušene latice ruže, za dekoraciju

Priprema: Sve namirnice izvadite ranije iz frižidera kako bi poprimile sobnu temperaturu. Spremite pleh za mafine pa rupe popunite papirnatim korpicama. Uključite rernu na 180°C. Otopite puter na laganoj vatri i ostavite da se prohladi. Žicom umutite jaja, šećer, jogurt i vanilu. Prosejte brašno, dodajte mu so, bademe i prašak za pecivo.  U smesu sa jajima sipajte smesu sa brašnom pa promešajte tek toliko da se sastojci povežu, ali nemojte previše da mutite. Punite korpice skoro do vrha.  Pecite 15 do 18 minuta ili dok čačkalica ubodena u testo ne izađe suva. Izvadite ih iz rerne, ostavite nekoliko minuta u kalupu pa ih izvadite na rešetku i ostavite da se potpuno ohlade. 

Tekst: Ana V. Đurđević

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija