Iako su mnogi iznenađeni izborom Pekinga, kao mesta obeležavanja ovakvog događaja, ispostavlja se da je ova lokacija sasvim opravdana. Naime, Kina je jedno od najvažnijih svetskih modnih tržišta. I ne samo to, fotografi i svi stručnjaci koji rade u ovoj oblasti dolaze upravo sa podneblja Azije.

Condé Nast, koja je vlasnik magazinskih publikacija kao što su: Allure, Glamour, Vanity Fair, The New Yorker i drugih, organizator je ove izložbe koja predstavlja čuvene modne fotografije nastale upravo u ovoj izdavačkoj kući, a čiju publiku dobrim delom čini i stanovništvo Azije.

Prve modne fotografije nastale su još tokom 1920-ih i to na Brodveju, jer su se na njima nalazile glumice. S obzirom da manekneke i modeli kakve znamo danas, tada nisu ni postojali. I ne samo zbog toga, već i zbog činjenice da su čitatelji sa glumicama u ulozi modela dobijali poznato lice, te zbog toga radije kupovali novine.

Većinu ovih dragocenih kadrova sačuvali su u Condé Nast i sada je predstavljaju publici.

Serija fotografija koja je predstavljena na ovoj izložbi sadrži radove preko 80 čuvenih i manje poznatnih (ali ništa manje značajnih) fotografa, tu su Mario Testino, Inez & Vinoodh, Edward Steichen i Man Ray.

U pitanju je period od 1911. godine, pa sve do danas.

foto: Instagram/eingmaimages

foto: Instagram/historyof_fashion

foto: Instagram/noirmelanie

foto: Instagram/gaultier_forever

foto: Instagram/_ispirazionev_

foto: Instagram/mariquitamontoya

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/