Predstojeća sezona donosi nove trendove, ali i reinterpretira neke stare koji su nam dobro poznati. Elegancija se vraća na velika vrata, a sportske kombinacije ostaju potpuno marginalizovane. Kolekcije predstavljene na Nedeljama mode u Njujorku, Londonu, Milanu, Parizu i Kopenhagenu otelotvorenje su ženstvenosti, senzualnosti ali i odlučnog karaktera. Sezona proleće-leto 2024. odiše vanvremenim komadima interpretiranim na savremen i ponekad konceptualan način tako da se žena u svakom trenutku oseća sigurnom, hrabrom i zanosnom.

Moda na ulicama Njujorka, Londona, Milana, Pariza i Kopenhagena donosi neke od runway trendova i pre samih revija. Njujorkom i Londonom dominiraju estetika minimalizma i monohromatskih kombinacija, dok Pariz i Milano odišu elegancijom i aktuelnim trendovima. Peta modna prestonica, odnosno Kopenhagen, ogleda se kroz ležeran i samouveren stil.

Izdvajamo osam trendova koji će obeležiti sezonu i koje ćete moći veoma jednostavno da primenite u svojim kombinacijama ovog proleća!

KRATAK ŠORTS

Šorts je must have komad u sezoni pred nama. Iako je reč o veoma klasičnom komadu, ovog puta dolazi u novom izdanju i to u svojoj najkraćoj verziji. Njegova dužina varira od dizajnera do dizajnera; neki su klasični i imaju tailoring estetiku, drugi su više sportski, a treći imaju i visok struk. Stajling takođe varira, može da se nosi u potpuno letnjem izdanju sa lepršavim majicama i košuljama dok, sa druge strane, može da se kombinuje i sa dugačkim kaputima i sakoima.

profimedia-0858081701.jpg
Claire Guillon / Camerapress / Profimedia 

VIŠNJA CRVENA

Boja koja će obeležiti sezonu. Nakon crvene koja je dominirala kolekcijom jesen-zima 2023, ostajemo u sličnim tonovima, ali nekoliko nijansi tamnijim. Reč je o bordo, burgundy i tamnocrvenoj nijansi koje možemo nazvati i Gucci Ancora crvenom nijansom jer je definitivno obeležila prvu kolekciju koju je novi kreativni direktor brenda Gucci, Sabato de Sarno, predstavio na Nedelji mode u Milanu.

Štikle sa šljokicama i čizme do kolena? Evo koje modela cipela nosimo u novogodišnjoj noći!
Bertrand-Hillion Marie-Paola/ABACA / Abaca Press / Profimedia 

MALA BELA HALJINA

Svetle boje nisu ništa novo kada je reč o letnjim mesecima, pa tako ni bela haljina ne može izostati iz ponude. Opcije su razne, od kratkih do onih dužih u stilu grčkih boginja, pa sve do onih koje su više strukturisane. Sa rukavima, bez njih ili na bretele, izbor je vaš, a sigurno je da ovako nešto već imate u svom garderoberu.

10 najvećih trendova sa Nedelja mode za proleće leto 2024
Claire Guillon / Camerapress / Profimedia 

OTKRIVEN STOMAK

U toplim mesecima budite spremne da otkrijete stomak. Haljine i drugi komadi stilizovani su tako da raznim izrezima ili načinom kopčanja otkrivaju stomak ili srednji deo tela. Toplo je, opustite se i budite slobodne.

profimedia-0784805649.jpg
Claire Guillon / Camerapress / Profimedia 

TRANSPARENTNO

Providne haljine, suknje i drugi komadi obeležiće sezonu. Organdin, svila i mreže samo su neki od načina da se telo otkrije i da se pokaže figura. Način stilizovanja takođe je raznolik, od potpuno nude estetike, gde se jasno ističu crte tela i grudi, pa sve do slojevitog kombinovanja sa donjim vešom i drugim odevnim komadima ispod. Ovaj trend definitivno nudi veliki broj načina za interpretaciju i inspiraciju.

Voleli ih ili ne, ovaj jedinstveni model baletanki ćete poželeti da nosite za proleće 2024.
Bertrand-Hillion Marie-Paola/ABACA / Abaca Press / Profimedia 

CVET

Čuveni citat „Florals for spring? Groundbreaking“, dobija potpuno novi smisao u sezoni c. Cvetni deseni objedinjeni su u jedan cvet, a to je najčešće ruža ili kamelija. To možemo primetiti na najrazličitije načine, od eksplicitnog cveta ruže, pa sve do nežnih skoro pa apstraktnih printova. Tu su, naravno, i komadi koji imaju forme i sitne detalje koji podsećaju na cvetove.

HALJINE ZA JESEN 2022. IZDVAJAJU SE RAZIGRANIM DEZENIMA: Evo 20 najlepših modela iz ponude omiljenih brendova
Profimedia 

POLO

Školsko odevanje iz muških kolekcija prenosi se i na žensku modu. Košulje više nisu u tolikom fokusu već akcenat prelazi na polo majice kratkih i dugih rukava. Neke su jednostavne i klasične sa logom, dok druge imaju detalje kao što su pertle i printovi.

Zara ove sezone izdvaja poseban midi model suknje kojima je modni svet za kratko vreme postao opsednut.
Bertrand-Hillion Marie-Paola/ABACA / Abaca Press / Profimedia 

UPCYCLED DENIM

Džins nikada nije izašao iz mode. To je prosto činjenica. Uvek je zanimljivo videti nove načine na koje dizajneri koriste denim i koje su nove granice upotrebe istog. Potpuna dekonstrukcija tradicionalnih komada od džinsa donosi jednu svežu i modernu estetiku.

teksas 0762231475.jpg
Bertrand-Hillion Marie-Paola/ABACA / Abaca Press / Profimedia 

OBUĆA

Kada je reč o cipelama i aksesoarıma uopšte, tu se tendencije održavaju znatno duže. Interesantno je zapažanje da se, kada je o obući reč, elegantnija obuća posebno ističe. Patika i sportske obuće gotovo da nema na modnim pistama, a pored toga ni veliki i debeli đonovi nisu više toliko popularni. I ove sezone najviše dominiraju baletanke kao savršen kompromis elegancije i udobnosti gde se posebno izdvajaju Mary Jane baletanke. Tu su svakako i mules sa nešto nižim petama i platformama, ali i nezaobilazne slingback sandale.

profimedia-0714195444.jpg
Claire Guillon / Camerapress / Profimedia 

TORBE

Velike torbe će se i dalje nositi, kako preko ramena, tako i u ruci. U njih može da stane mnogo toga pa su neke od njih tako i stilizovane. Pored velikih, primetne su i pletene koje definitivno pozivaju na leto i asociraju na morske outfite. Za kraj, ni male torbe definitivno nisu prestale da budu zastupljene. Ove sezone mnoge od njih izgledaju kao komadi nakita, oplemenjene raznim kamenčićima, kristalima i drugim svetlucavim detaljima. Još jedan veliki comeback su tzv. pismo torbe.

SLOUCHY TORBE SU NA MODNOM RADARU OVE SEZONE: Ovaj svestrani model je prvi izbor trendseterki za svaki dan
Profimedia