Céline: Eksplozija boja

Kolekcija koju je Phoebe Philo prikazala na Pariskoj nedelji mode neosporno je bila inspirisana grafitima, i to ne bilo kojim, već onim koje je zabeležio slavni Brassaï fotografišući street art Pariza.

Reviju je otvorio pravi prasak boje koje su delovale kao četkicom nehotice naslikane po tkaninama majice na debele bretele i plisirane suknje asimetričnih krajeva.

Od prvih kreacija živopisnih boja koje su se pojavile na pisti praćene zvukom pesme Freedom George Michael-a čitavu atmosferu preplavilo je osećanje odvažnosti i sigurnosti, koje je u istoj meri moglo da se oseti i na fotografijama slavnog umetnika.

Ono što je kolekciji dalo treću dimenziju bilo je pravo eksperimentisanje materijalima, gde je savršeno urađeni žakar bio zastupljeniji nego sami printovi.
Na jednoj kreaciji moglo je da se primeti mnogo više od običnog odela – kombinacija, boja, dezena, tehika, materijala delovala je kao jedan smisleni haos koji karakteriše smelost.

Posebnu pažnju privukle su kreacije u ragga stilu koje su činile da manekenke deluju kao da su upravo sišle sa plesnog podijuma osamdesetih godina. Žuti džemper ležerno vezan oko struka, bela tunika na tregere i mrežasta suknja jedan su od takvih primera.

Kaputi su takođe igrali veliku ulogu na čitavoj reviji – širokih revera, naglašenih leđa, obrnutih manžetni, na kojima je najveću pažnju privlačila eksplozija boja kao valjkom nanesena.

Poslednjih osam kreacija na reviji okarakterisane su kao najbolje. Nije se stekao osećaj kao da su pripadale nekoj posebnoj epohi. Philo je ukombinovala tunike koji su imale kroj obične široke majice sa apstraktnim izrezom metalnih ivica u predelu grudi, ispod kog je izvirivala kontrastna tunika jarkih boja. Donji deo je bio rezervisan za plisirane suknje koje su upotpunile ove fantastične kreacije.

Revija je bila zabavna i slobodna što je dodatno naglasilo moć kolekcije koju je Philo namenila snažnim ženama.

Tekst: Katarina Pavlović


KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin