Malo je onih koji su uspeli da skrenu pažnju modne industrije sa Dana inauguracije na bilo šta drugo, ali Virgil Abloh, iza brenda Louis Vuitton, uspeo je upravo to. Kontroverzni dizajner čije kreacije nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, debitovao je sa svojom novom, dramatičnom kolekcijom pod nazivom "Ebonics/ Snake Oil/ The Black Box/Mirror collection", samo 12 sati nakon famozne inauguracije. 

Da je nemogućnost održavanja klasičnih modnih revija sa publikom donela nove, nesvakidašnje načine da se modne kolekcije kreativno predstave, svedoči i ova virtuelna, koja je prikazana kao četrnaestominutni mini film. Za inspiraciju je poslužio esej Jamesa Baldvina ''Stranger in the Village'' iz 1953. godine, koji govori o tome kako se nekada osećao afroamerikanac, usamljen u beloj kulturi u Švajcarskoj. Upravo zbog toga, revija se odvija paralelno u mermernoj galeriji, kao i između švajcarskih planina.

Virgil Abloh je kroz 70 različitih modela i poučnu priču koja nosi svo intelektualno i kulturno afričko nasleđe, redefinisao arhetipove o afroamerikancima, te otvorio značajne teme poput različitosti, diskriminacije i inkluzije. Prosjak, umetnik, arhitekta, prodavac - samo su neki od stereotipa koje svet nosi o muškarcima tamne puti, a koje je Virgil Abloh prikazao.

Takođe, on se osvrnuo na sve važne događaje u 2020. godini poput Black Lives Matter pokreta, pandemije i izazova koje je ona priredila modnoj i umetničkoj industriji, te napravio svojevrsnu edukativnu enciklopediju i istorijski zapis jednog vremena.

Gotovo svaki LV komad nosi simboliku - otisak jednog trenutka, stereotipa ili stava.

Dugi kaputi, jaki krojevi, tradicionalni dezeni u novom, savremenom ruhu učinile su ovu reviju njegovom najuspešnijom, od 2018. godine kada se pridružio modnoj kući Louis Vuitton. Kolekciju je nadahnula kultura njegove rodne Gane, kao i odeća koju su nosili njegovi roditelji - kente tkanina, kilt suknje, klasična odela...

Revija će ostati zapamćena i po prvom transrodnom modelu tamne puti Kai-Isaiaha Jamalu, ali i po ekscentričnim kreacijama koje predstavljaju mala arhitektonska remek-dela.

Pogledajte mini film koji preispituje svet u kome živimo, vrednosti koje nosimo, ali ujedno predstavlja i novo poglavlje u brendu Louis Vuitton.

Priredila: Tara Đukić

Ovo nije samo još jedna u nizu modnih revija koju ćemo videti ove sezone. Ovo je revija koja će ostati zapamćena po snažnoj istorijskoj poruci.