Jedan od najbolje odevenih Hrvata specijalno za ELLE: Josip Grabovac o modi, stilu i trikovima blogsfere

5. Krasi te vrlo upečatljiv stil. Kako bi ti sam opisao svoj stil?

Oduvek sam bio drugačiji od drugih, ne zbog toga što sam to želeo, nekako prirodno je bilo tako... Oblačio sam se drugačije još kao dečak u osnovnoj školi, devojčice su to volele i uvek sam bio tema u društvu. Moj stil je daleko od onoga što se često vidi u poslu koji radim, nekako je sportski s obzirom da sam privatno skoro pa uvek u trenerkama i patikama. Obožavam trenerke, kao i patike. Lud sam za patikama, možda je glupo reći ali sad preko 60 pari sportskih imam : ) Od kombinacija volim ili crno ili belo kod svečanih kombinacija, uvek pažljivo biram. Ono što sve čudi, a posebno familiju jeste da se za neki event stignem spremiti za manje od 10 min sa tuširanjem, a ne pripremim ništa od odeće unapred. 

6. Da li si imao neke uzore kada si gradio svoj stil? Ko je po tebi najbolje obučen muškarac na svetu?

Verovali ili NE nikad nisam imao neki uzor.  Da se ne lažemo, naravno da ima jako puno osoba koje pratim kako rade i divim im se, ali nikada nisam kopirao nekoga. Nekad i sam kreiram garderobu za sebe i tako otkrijem da sam bio neki predvodnik stila kada vidim da su te kreacije nakon godinu ili dve u trendu... Najbolje odeveni muškarac? Mislim da sam ja! (smeh)

7. Kog dizajnera posebno voliš, čije bi kreacije voleo najviše da poseduješ? 

Posebno volim i cenim kao kreatora Karla Lagerfelda, čije modele posedujem u velikoj meri. Na drugom mestu mi je Dolce & Gabbana, ali nema sada nekog određenog dizajnera muške garderobe čije bi stvari voleo da imam. 

8. Omiljeni odevni komad?

Uh, patike, trenerka, kapa, ali ako baš moram da izdvojim neki komad, onda patike.  

foto: Dragan Mujan

9. Već neko vreme živiš u Milanu. Zašto si odabrao da odeš iz Hrvatske i da živiš baš u Italiji?

Živim u Italiji već pet godina, i to u gradu Faenza. Samo par meseci sam živeo u Milano, odatle sam se preselio u Trento (oaza mira) zbog tempa koji vlada u Milanu... Milano mi je ostao poslovna baza i najmanje tri puta mesečno sam tu, ali MIR, spokoj ne mogu se platiti. Zbog čega sam se odlučio za Italiju? Italiju sam oduvek priželjkivao, bio mi je san da tamo živim, a za sada sam sve snove uspeo da pretvorim u javu. 

10. Šta smatraš svojim najvećim uspehom do sada?

Ćerku Saru koja ima 9 godina. Ona je moje najveće blago i životni uspeh. Sve što radim, radim za nju.

11. Kako izgleda jedan tvoj običan dan?

Kad nije radni, a to je retko onda sam na nekoj planini, ili na nekom jezeru - ima ih milion u okolini gde živim (raj na zemlji). Takođe uživam u muzici koja me pokreće. Prvo kada otvorim oči palim Youtube. Radni, stvarno niko ne može da zamisli kakva je to ludnica - odgovaranje na poruke, email prepiska oko saradnji, i to sa ljudima koji žive u zemljama čije jezike ne poznajem pa me uvek nakon 2 sata zaboli glava (haha), odgovaranje na pitanja folovera koji stalno imaju dosta pitanja, kako za stil, kako za savet šta obući.

12. Kada uporediš stil muškaraca van i na Balkanu, koje razlike primećuješ? Šta oni imaju, a mi ne, i obrnuto?

Pa iskreno velike su razlike! Balkanci izgledaju TOP, siguran sam i stojim iza toga! Problem je u tome što muškarci na Balkanu imaju još uvek strah da pokažu stil društvu u kojem se kreću, te čim pređu preko granice slobodniji su! Fali nam ta sloboda, uvek ćemo biti osuđivani. Vani muškarci imaju slobodu da nose šta god požele, ali imaju manji osećaj za stil od ljudi sa Balkana. 

13. Bio si nedavno gost BFW. Koje utiske nosiš iz Beograda, koje revije, dizajnere pamtiš?

Wowow Belgrade Fashion Week! Iskreno nosim velike emocije, zahvalnicu kako organizatorima na pozivu, celom timu pa tako i svim medijima koji su me prvog dana dočekali sa velikom toplinom i ljubaznošću! Upoznao sam neke divne ljude, dogovorio nove saradnje, sreo kolege blogere, mogao bih pisati i pričati danima o utiscima! Dajem komplimene svim dizajnerima i sve sam popratio, ali one koje izdvajam su Teodora Pašalić, Budislava Keković i Gala Borović. 

14. Beograđanke odavno važe za jedne od najlepših i najbolje odevnih žena regije. Kako komentarišeš njihov stil?

Iskreno mislim da je ceo Balkan region u kome žive jedne od najseksepilnijih i najbolje odevenih žena na svetu.

15. Tri godine pratiš MFW. Po čemu se on izdvaja i koliko je bilo teško dobiti akreditaciju, naći se među nekolicinom.

Tačnije 5 godina, ali 3 godine da sam akreditovan u Camera Nazionale Della Moda Italiana. Jako teško je bilo doći do akreditacije, prve dve godine sam bio odbijen jer imaju jako striktne kriterijume, vrlo su strogi i profesionalni po tom pitanju i ne može baš svaki bloger i influenser da dobije akreditaciju. Poziv sam dobio krajem 2016. godine kada su me nazvali da mi jave kako se moj blog nalazi među 115 blogera unutar Camera della Mode. Taj poziv je praktično promenio sve, moj blog je napokon dobio sve uslove koji su mi bili potrebni. Danas Glass Mode je poznato ime kod svih dizajnera kako u Milanu tako u Londonu, Parizu i Njujorku. Trenutno nas ima mislim oko 15- ak sa kojim MFW sarađuje, i to je još jedan odgovor sam po sebi.

18. Koji su ti planovi za budućnost?

Iskreno jako veliki! Ne želim ostati na ovome, tek sada sam počeo pravilno da dišem i izgubio strah koji sam nosio od društva koje je osuđivalo moj rad. U međuvremenu sam nominovan za "Ponos BIH" osobu godine, kao i za svečanu dodelu nagrada " Večernjikov pečat" koja postoji 18 godina, nakon toga sam u žiriju My global fashion award u Splitu (dodela nagrada za postignuća i života dela u Hrvatskoj pa tako i van Hrvatske, od koje sam dobio pre dve godine priznanje za prvog profesionalnog blogera u Hrvatskoj), odmah iza toga je Pitti Uomo najveći sajam muške mode u Firenci, zatim Milano Fashion Week i na kraju Dubai International Fashion Week gde sam pozvan kao jedini VIP blogger.

Priredila: Ana Dodig

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/elleserbia/

‹ Prethodna 2 / 2 

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...