Modne kuće Vionnet i Schiaparelli su dokazale da bez obzira na odsustvo sa modne scene, velikani mode uvek mogu kao feniks da se vrate iz "mrtvih" i opet nas osvoje svojim spektakularnim kreacijama. Zato nas posebno raduju vesti poput ove, koja je naišla tik nakon što smo saznali da bi i Charles James mogao uskoro opet da zagospodari modnim nebom.  

Naime, kako piše britanski Telegraph, legendarnu modnu kuću Paul Poirot je nedavno kupila korejska modna i beauty grupacija Shinsegae International koja sarađuje već godinama sa Givenchy, Celine, Brunellom Cucinellijem i Monclerom. 

“Presrećni smo što nam se pružila prilika da pokrenemo opet ovako slavan brend. Spremite se da upoznate jednu modernu Paul Poiret ženu," izjavio je   Harold Choi, predsednik korejske grupacije.

“Poirot je dominirao modnim svetom dvadesetih godina prošlog veka. Njegove kreacije su bile inovativne, drugačije i predstavljale su simbozu mode i umetnosti. Jedva čekamo da vidimo modernu Paul Poirot ženu." 

Francusku kuću je šangajskoj grupaciji prodala francuska kompanija Luvanis SA, koja je u vlasništvu francuskog biznismena Arnauda de Lummena koji je zaslužan za "vaskrsnuće" modne kuće Vionnet pre 9 godina, tačnije 67 godina nakon njenog zatvaranja. 

De Lummen je takođe imao u planu da preporodi Poirot kuću s namerom da zaposli na mestu kreativnog direktora Johna Gallliana, ali je ipak u međuvremenu odlučio da licencu, odnosno vlasništvo nad francuskom kućom proda.   

Paul Poiret je modnu kuću osnovao daleke 1903. godine zajedno sa Jacquesom Doucetom, a proslavio se popularizacijom kimono ogrtača kao i uzanom, dugačkom pencil suknjom. Poirot je takođe bio prvi francuski kreator visoke mode koji je lansirao parfem sa sopstvenim potpisom.

Nakon vojnog služenja u Prvom svetskom ratu, Paulov brend je bio na ivici bankrota usled sve jače konkurencije (čitajte: Coco Chanel). Posao je prodao 1924. godine a ostatak života (umro 1944. godine) je proveo u bedi i raljama siromaštva. Njegov slavni brend je zatvoren neslavno 1930. godine ali nikada nije zaboravljen. Pre 8 godina slavna Met gala je deo manifestacije posvetila upravo njemu. 

Svojevremeno, De Lummen je uticaj i delo Poireta uporedio sa onim koji danas poseduje Karl Lagerfeld.

"Ako bih morao da izaberem jednu osobu iz sveta mode koja je slična Paulu, to bi nesumnjivo bio Karl Lagerfeld. Paul je bio više od mode, više od stila. Stvorio je jedan autentičan lifestyle i živeo je punim plućima, bez dlake na jeziku."