Svaki put kada se spotaknemo u ovim lepoticama, osetimo nalet bola ali se pretvaramo kao da su najudobnije na svetu. Ipak, nakon toga se često zapitamo da li su one vredne nošenja, s obzirom da smo svesni da imaju atak na naše noge i celokupno zdravlje.

Prema svim dosadašnjim podacima koje imamo, dokazano je da veoma visoke štikle stigurno stvaraju neku vrstu štete, koja se javlja nakon nošenja.

(Pogledajte šta štikle rade vašim stopalima (Video))

Ona može biti trenutna i kratkotrajna, dok se kod upornog nošenja mogu javiti dugoročnije posledice. 

Prema savetima pedijatra, doktorke Emily Splichai, ne bi trebalo da hodamo u štiklama koje su više od osam centimetara. Kako ona kaže, sve štikle koje su više od osam centimetara menjaju našu biomehaniku hoda - koraci su skraćeni, ne možemo hodati brzo, a telesna težina se prebacuje na prednji deo stopala što narušava centar za ravnotežu i izaziva bolove kolena i donjeg dela leđa.

Pored toga, važno je da znate da nošenje ravnih baletanki može biti jednako štetno za naše zdravlje. Emily upozorava da mala peta, oko tri centimetara postavlja naše stopalo u stabilnu poziciju.

Dakle, u čemu se krije rešenje?

Prema stručnom mišljenju Emily Splichai, ne treba ići iz krajnosti u krajnost tako da bi najbolji savet bio da ne nosite obuću koja je previše ravna ili previsoka. 

Nakon ovoga, možemo da zaključimo da je sasvim u redu nositi štikle (uostalom kakav bi život bio bez njih?) ključno je samo da više računa povedemo o njihovoj visini. Uostalom, nisu sve tako opasno visoke!

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija