Svi smo već apsolvirali da visoke potpetice vizuelno izdužuju žensku nogu, ali kada pogledate video koji vam ovde predstavljamo, možda ćete dva puta razmisliti sledeći put kada poželite da ih obujete.

Naime, tehnologija nazvana "pedCAT" koja predstavlja posebnu vrstu rendgenskog snimka koji je u Americi dobio dozvolu ministarstva medicine, daje detaljniji uvid u to šta štikle zaista rade našem stopalu.

Najveća razlika između ove i klasične vrste rendgena je u tome što lekar može da vidi stopalo u stvarnoj situaciji gde stopalo trpi pritisak telesne težine.

"Opšte je poznato da visoke potpetice i uzak vrh mogu da budu pogubni po stopalo. Problem koji može da se pojavi kod žena koje često nose štikle je skraćivanje i zadebljanje Ahilove tetive, zbog čega kasnije može da bude prilično bolno kada opet obujete ravnu obuću. Takođe, može da dođe do tendonitisa (upale tetiva), priklještanja nerava, čukljeva i deformiteta,“ izjavio je doktor Alen Block.

Ukoliko trenutno imate bol u stopalu ili zglobu, dovoljno je da obavite pregled i dvodimenzionalni rendgen. Takođe, iako veliki broj žena tvrdi da štikle nosi samo vikendom, doktori su realistični i znaju da dame, svakako nose iste mnogo češće.