Roze svetla Beograda u znak borbe protiv raka dojke

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke obeležava se 20. marta, a tim povodom Narodna skupština, Spomenik Knezu Mihailu, Pobednik na Kalemegdanu i Avalski toranj obasjali su grad roze svetlom.

Ovaj dan je prošle godine uvršten u Kalendar javnog zdravlja u cilju skretanja pažnje javnosti na učestalost i rasprostranjenost ove bolesti, kao i značaja prevencije i redovnih pregleda, na inicijativu Fonda B92 i kompanije Avon, uz podršku Ministarstva zdravlja.

Rak dojke je najčešći maligni tumor sa najvišom stopom mortaliteta kod žena širom sveta, ali i kod nas, u Srbiji. Svake godine, u svetu, oboli oko 1.150.000 žena od raka dojke. U Evropi se kod jedne od 10 žena pre nego što napune 80 godina dijagnostikuje rak dojke, dok se oko 20-30 odsto slučajeva raka dojke javlja kod zena koje su mlađe od 50 godina. Istraživanja pokazuju da u Srbiji svaka 12. žena oboli od nekog oblika raka dojke.

Ovi zastrašujući podaci povod su da još jednom podsetimo na važnost preventivnih pregleda koji su najbolji način da se bolest dijagnostikuje na vreme, a time i poveća šansa za izlečenje.


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...