Najbolji vodič za preživljavanje gripa i prehlade

foto: Profimedia

Tokom godine odrasla osoba se prehladi dva do tri puta, pokazuju statistike Centra za kontrolu bolesti i preventivnu negu. To se posebno dešava zimi kada su niske temperature...

Osim redovnog pranja ruku (sapunom, makar 20 sekundi)"postoji puno toga što možete uraditi a što će drastično smanjiti šanse da se razbolite", kaže doktorka Holly Phillips, glavni internista u Njujorku.

Naoružajte se ovim savetima eksperata, i na najbolji način prođite kroz ovu sezonu gripa i prehlade.

Konzumirajte jogurt za dorućak

Iste one kulture bakterija koje pomažu pri problemima s varenjem mogu vas odbraniti i od prehlade, kaže doktorka Phillips, autor knjige The Exhaustion Breakthrough. Studija iz 2011. tu tvrdnju potvrđuje: naučnici su utvrdili da osobe koje unose probiotike putem tableta ili fermentisane hrane (poput jogurta, kefira, kimčija) imaju za 12% manje problema sa infekcijama gornjih disajnih puteva.

Sklanjajte se od prehlađenih

Naravno, vi ne biste da budete neučtivi, ali sklanjati se iz dometa osoba koje kijaju je presudno, kaže dr. Phillips. "Bacili koje nose čestice izbačene pri kijanju mogu da prelete i se4dam metara!" Ako osoba blizu vas krene da kašlje ili kija, sklonite se ili pređite na drugo mesto. Ako vam je neprijatno, samo recite "Žao mi je, lako se prehladim."

Ne dodirujte se oko usta

To je isto kao da ližete vrata klozeta (bljak). "Izbegavanje dodira po licu prilično smanjuje šanse da se razbolite", kaže Margarita Rohar, doktor i internista u njujorškom Langone Medicinskom Centru. Ali to je lakše reći no učiniti: prosečna osoba rukom dodirne usta ili nos više od tri puta tokom jednog sata. Ako ne možete da se kontrolišete, probajte da sedite na šakama kad su dokone.

Redovno spavajte

Iskoristite duže noći i gledajte da spavate koliko treba. Studija objavljena u Arhivu Interne Medicine pokazuje da su osobe koje spavaju kraće od sedam sati skoro tri puta podložnije prehladama nego oni koji spavaju makar osam sati.

Nastavak pročitajte na sledećoj strani  1 / 2 Sledeća ›

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...