Bernardo Bertolucci je 1996. godine snimio film Ukradena lepota sa Liv Tyler u glavnoj ulozi. Jeste to bila njena prva velika uloga u karijeri, ali ostvarenje ipak svi pamte po fantastičnim pejzažima i lokacijama na kojima je veliki reditelj pravio ovo svoje delo. Svi se, dakle, sećaju Toskane, njenih veličanstvenih i „opasnim vezama“ začinjenih vila skrivenih u prelepo zelenilo oko grada Sijene.

Region na severu Italije čiji je glavni grad Firenca obuhvata oblast Kjantija, Areza, Luke, Pize, San Điminjanoa, sve do Sijene i Livorna na Ligurijskom moru; prebogat je agrikulturni kraj koji se razvija još od vremena Etruraca i Starog rimskog carstva. Putovanje kroz Toskanu ne predstavlja samo jedinstven vizuelni, gastronomski i somelijerski doživljaj. To je, pre svega, put kroz burnu istoriju srednjovekovne Evrope, kroz davno nestali život bogate aristokratije i njihovih ljubavi prema lepim jelima, pićima, imanjima, umetničkim delima...

Upoznavanje s Toskanom najbolje je započeti posetom Firenci, do koje se stiže brzo i lako italijanskom autostradom (za koju iskusni poznavaoci kažu da je napravljena bolje od nemačkog autobana). Osim što se u Firenci čuvaju neka od najvećih umetničkih blaga sveta i što se grad smatra rodnim mestom renesanse, njegova turbulentna istorija kojom dominira viševekovno vladanje porodice Medici oseća se u vazduhu koji dišete dok se probijate kroz gužvu u centru grada na desnoj obali reke Arno. Zvanično najlepši grad na svetu čuva najveličanstvenija dela umetnosti u palatama Pitti i Uffizi, a svako zdanje na koje naiđete zaseban je toponim za proučavanje studenata istorije umetnosti. Ipak, ako želite autentičan doživljaj aristokratske Italije i bogatstva koje je tu našlo svoje mesto, obavezno treba da se prošetate do mosta Vecchio, pređete reku i hodate desetak minuta do brda San Leonardo i, skrivene u gustom rastinju, pogledate vile u kojima su živeli Mediciji, Galileo Galilei, Dante... Na trgu Michelangelo videćete kako ponosno stoji jedna od replika Davida, a u vašoj mirisnoj memoriji zauvek će ostati neverovatna aroma svežeg jorgovana koju hladan severni vetar nametljivo uteruje u vaše čulo mirisa, a onda doživite nešto još intenzivnije i neverovatnije – baštu Baboli.

Lepote prirode i gastronomski raj čekaju vas i kad izađete iz Firence, te ako ste baš nemogući ovisnik o šopingu, najbolje je da ga obavite dok ste još u gradu. Ulica u kojoj ćete naći radnje svih prestižnih dizajnerskih imena je Via de’ Tornabuoni. Predlažemo da posetite butike Armani, Ferragamo i Bvlgari Jewelers. Izbor je prilično bogat. Ako imate vremena, svratite na bistecca alla fiorentina u Buca Lapi (Via del Trebbio 1r), nećete se pokajati.

A Toskana? Dok su vam čula još relativno odmorna i prijemčiva za nove doživljaje, trebalo bi da posetite San Điminjano, seosko utvrđenje na pola puta između Firence i Sijene, čuveno zbog svoje srednjovekovne arhitekture i visokih tornjeva sa kojih se pruža impresivan pogled na čitavu prirodu koja vas okružuje. Godine 1990. UNESCO je uvrstio San Điminjano u svetsku kulturnu baštinu, a sam posed gostima pruža šansu da se vrate unazad, u istoriju, usput uživajući u lokalnoj hrani i specifičnom belom vinu, Vernaccia di San Gimignano. Nedaleko odatle, na vrhu brda se nalazi srednjovekovno utvrđenje Monteriđoni, nekada veoma važna strateška tačka u odnosu moći firentinskih i porodica koje su vladale Sijenom. Danas je to mali raj na zemlji, skriven u bogatim maslinjacima i prepun radoznalih turista. Na lokalnoj pijaci mogu se kupiti sir, pršuta i vino organskog porekla, idealni za ručak na sveže ošišanoj travi, daleko od vreve i povelikog parkinga. Šunka sa kimom i šafranom i vrhunski osušena pršuta nešto je što svaki ozbiljan gost toskanske regije sebi mora da priušti.

Ako imate vremena, trebalo bi da pre krivog tornja u Pizi i poseti Sijeni vidite i Volteru. Još jedno prastaro utvrđenje u kojem se nalazi i muzej torture. Tu su još Muđelo, Marema, Arezo, ostrvo Elba…

I onda stignete na Ligurijsko more, u Sijenu, verovatno najlepši italijanski srednjovekovni grad. Srce grada je piazza Il Campo i u svetu je poznata po festivalu Palio, trci konja koja se na trgu održava dva puta godišnje, a koje se verovatno sećate iz poslednjeg filma o Jamesu Bondu, Quantum of Solace.

O Toskani, njenim gradovima i skrivenim lepotama bogate zemlje koja ih okružuje, brdima Chianti i još koječemu mogla bi da se napiše čitava knjiga. Reći ću vam još samo ovo: Tenuta la Novella je toskansko imanje na kojem se pravi čuveni Chianti Classico i maslinovo ulje poznato u celom svetu. Grožđe se ubira u više navrata, odvaja se grozd po grozd i traže se najkvalitetnija zrna. Ona sama ispuštaju svoj sok i zato ih nije potrebno gnječiti, a tako se dobija i specifičan, sladak ukus pun voćnih aroma. Isto imanje proizvodi i svojevrsno rozikasto vino koje se dobija od grožđa sušenog na slami i ima miris kandirane kajsije. Piće se dobija od belih sorti (trebbiano, moscatella, malvasia) i crvenih (sangiovese) obranih u punoj zrelosti. Prilikom varenja obogaćuje se šećerom u prostoriji koja se provetrava, zatim proceđeno pet do šest godina miruje u bačvi napravljenoj od različitih vrsta drveta

Tekst: Ivana Semerad