DOLINA BADJA (Italija)

Na vrhovima Dolomita, na sat i po od Insbruka i dva od Venecije smeštena je italijanska regija Alta Badja, sa 95 skijaških staza i odličnim snegom.

Prenoćite u hotelu Conturines Posta (conturines.it) u mestu San Kasijano i, pre nego što stanete na skije, naručite capuccino u Hug’s Baru hotela Rosa Alpina (rosalpina.it), možda tamo sretnete i samog Georgea Clooneyja.

Uputite se ka višim obroncima planine i povratite snagu u usputnim brvnarama. Tu su u ponudi jela po niskoj ceni (od 12 do 25 €) koja su osmislili šefovi restorana obeleženih Michelinovim zvezdicama. Posle skijanja naručite jedan Skiwasser u baru L’Murin hotela La Perla (hotel-laperla.it) u mestu Korvara, gde možete iskoristiti priliku za jedan deluks šoping.

PageBreak
KURŠEVEL (Francuska)

Kad stignete u Kurševel, najekskluzivnije odmaralište na Alpima, luksuz se pretvara skoro u ekstravaganciju. Raspoređeno je na pet nivoa, između 1.300 m i 1.850 m nadmorske visine, a na najvišem nivou možete da uživate u najvećem glamuru. Dvanaest hotela sa po pet zvezdica (svi imaju ski-sobu s direktnim pristupom stazama, a njihoveenterijere osmislili su veliki dizajneri, poput Karla Lagerfelda) gospodari ovim područjem beskrajnog snega.

Ovde je skijanje i uživanje u ostalim zimskim sportovima izvrsno, ali tek nakon toga očekuje vas nestvarni univerzum.

Od centra grada, u kojem se pločnici greju (!), možete da započnete rutu kroz radnje, spa-centre, noćne klubove i gastronomske destinacije okićene Michelinovim zvezdicama. I, naravno, tu su i poznati. Želite da ih vidite? Rezervišite doručak u Le Chalet de Pierres (www.chaletdepierres.com) ili večeru u Les Caves.PageBreak
DOLINA SENT ANTON (Austrija)

Pejzaž s razglednice sa spektakularnim planinama i uvek spremnim snegom, to je ono što nudi ova skijaška meka smeštena u austrijskom Tirolu, na oko dva sata od Insbruka.

Ovo je jedna čarobna regija, u kojoj se, u mestu Sent Anton am Arlberg, kosmopolitske i superzabavne aktivnosti posle skijanja podižu na nivo umetnosti, bilo da je to ispijanje koktela u The Krazy Kangurah, slušanje žive muzike u klubu The Mooserwirt ili uživanje u sunčanju na popularnoj terasi bara Taps.

Ako ste za neku laganiju varijantu, opustite se u fantastičnim bazenima i saunamawellness centra Arlberg-well (od 12,50 €; Arlberg-well.com). Avangardni hotel Anton i njegove inspirativne sobe najbolja su opcija da napunite baterije do narednog dana. (www.hotelanton.at).PageBreak
ARANSKA DOLINA (Španija)

U hotelu Oiri (www.iorihotel.com) u starom gradu Vielja probudićete se u maloj zen-oazi koju je osmislila Japanka Yoko Ariizumi.

Odatle možete kolima da dođete do 120 km staza zimovališta Bakeira Beret. Da biste povratili snagu odmah posle skijanja, naručite kolač s limunom i puslicu u kafeu Tartería (www.latarteria.com) u očaravajućem mestu Artijes ili se prepustite strujanju vode u termalnom kupatilu u Banhs de Tredòs (www.banhsdetredos.com).

Da za večeru ne biste pojeli sav budžet, probajte zakusku u La Fonda d’en Pep i Urtau, odmah pored vašeg hotela.PageBreak
VALNORD (Andora)

Usred Pirineja i na samo pet kilometara od glavnog grada Andore nalazi se odmaralište Valnord.

Ovaj snežni raj sa 88 staza jedna je od najboljih opcija za zimovanje s decom ili ako želite ponovo da se osetite kao u najmlađim danima. Ovde možete da vežbate skibike, da se bacite niz alpski tobogan, smučate se ili se klizate na otvorenom (naturlandia.ad).

Ako biste pak voleli da se opustite, rezervišite neki od fantastičnih spa-tretmana u Sport Wellnessu (sportwellness.ad) ili se posvetite gurmanskim zadovoljstvima koja pružaju restorani kao što je L’era d’en Jaume (eradenjaume.com) u mestu Lorts.

Prenoćite u udobnom Hostal Cisco de Sans (www.hostalciscodesans.com) u mestu Andora la Vela. Poželećete sigurno da ovde dođete ponovo.PageBreak
DOLINA AOSTE (Italija)

U srcu Alpa, na dva sata vožnje kolima od Ženeve ili Milana nalazi se Tuij, italijansko mestašce sa francuskim imenom, ali i šarmom.

U njemu možete da isprobate izvrsne staze dužine oko 150 km, posetite i prekrasne terme u obližnjem mestu Pre-Sen-Didje (od 36 €) ili ispunite sebi neki kupoholičarski hir u radnjicama u centru.

Za nezaboravnu večeru najbolje je da se motornim skijama odvezete do restorana Lo Riondet (loriondet.it), ušuškanog na 1.850 m nadmorske visine, gde za 55 € (prevoz je uključen) možete da isprobate lokalne delikatese.

Za završetak dana ništa bolje od Chalet Edéna, jednog prijatnog boutique hotela odmah kraj šume i blizu žičare (chaleteden.it).
Jednostavno neodoljivo.