Građevine inspirisane prirodom: Sedam najlepših arhitektonskih čuda

Sagrada Familia, Barselona (Španija)

I dok je Antoni Gaudi tokom celog svog rada bio inspirisan verom, priroda je inspirisala ovu nedovršenu rimokatoličku crkvu, koja prikazuje odnos između čovečanstva, prirode i religije.  Svako ko uđe u ovu građevinu oseća se kao da je ušao u ogromnu šumu, baš kao što je Gaudi i nameravao.

_With this picture of the inside of the Sagrada Família, we wish you a happy Friday _Amb aquesta imatge de l’interior de la Sagrada Família, us desitgem un bon divendres _Con esta imagen del interior de la Sagrada Familia, os deseamos un feliz viernes #SagradaFamília #AntoniGaudí #Gaudí#architecture #arquitectura #Barcelona #modernisme #modernisme #modernism#Basílica

A post shared by Basílica de la Sagrada Família (@basilicasagradafamilia) on Aug 25, 2017 at 2:36am PDT

Kubne kuće, Roterdam (Holandija)

Uprkos svim teškim uglovima i ravnim linijama, arhitektu Peta Blomma je zapravo inspirisala šuma kad je pravio nacrt za holandske kuće 1977. godine. Svaka žuta kocka se nalazi pod uglom od 45 stepeni i postavljena je na šestrostrani stub predstavljajući drvo. Iako kocke i dalje imaju funkciju privatnih kuća, radoznali turisti mogu da obiđu njihovu unutrašnjost.

Tajpej 101 , Tajpej (Kina)

Kad se otvorio 2004. godine, ovaj neboder koji ima 101 sprat i nalazi se na visini od 510 metara, bio je u to vreme najviša zgrada na svetu. 

Poznati arhitekta C. Y. Lee ga je osmislio kao stablo bambusa. Postoji sveukupno osam segmenata koji se sastoje od osam spratova (osam je srećan broj u kineskoj kulturi), koji oponašaju segmente biljke kao i azijske pagode.

Izvor: National geographic

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/elleserbia/

‹ Prethodna 2 / 2 

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...