Marakeš: Magija crvenog grada na rubu pustinje

foto: Instagram/marrakeshhuahin

Egzotika sa velikim E za sve ljubitelje Orijenta i nesvakidašnjih putovanja.

Uzbudljiv, privlačan i egzotičan, Marakeš se naziva i crvenim draguljem Maroka. Ova država nalazi se na krajnjem severu Afrike, na zapadu graniči sa Saharom, a na istoku sa Alžirom. Maroku najbliže evropske zemlje su Španija i Portugal.

Marakeš je grad kontrasta, s obzirom na to da se smestio u podnožju snegom pokrivene planine Atlas, a na rubu s najvećom pustinjom, Saharom. Zbog očuvanja i negovanja tradicije i folklora, kao i zbog jedinstvene arhitekture, Marakeš je danas jedan od centara međunarodnog turizma.

Njegova lepota sadržana je u dinamičnoj i živahnoj atmosferi kojom odišu ulice i trgovi, otkrivajući pravu čaroliju Orijenta.

Marakeš, čije ime na berberskom jeziku znači "Božja zemlja", najvažniji je od četiri kraljevska grada Maroka. Ovaj poseban i fascinantan grad utemeljila je dinastija Almoravida krajem 11. sveka kada su sagrađene mnoge veličanstvene palate i parkovi. Najupečatljiviji je stari deo grada - Medina, koji se zbog svoje atraktivnosti i značaja našao na popisu svetske baštine UNESCO-a.

foto: Instagram/marrakeshhuahin

Ne propustite prošetati se glavnim gradskim trgom Jemaa-el-Fna, koji vrvi životom i neobičnim prizorima, a ujedno je i mesto gde možete probati brojne marokanske specijalitete, s obzirom na to da se svake večeri trg pretvori u najveći restoran na otvorenom.

foto: Instagram/marrakeshhuahin

Ovde ćete naići na krotitelje zmija i majmuna, žonglere, akrobate, muške plesače, živopisno odevene prodavače te orijentalne pripovedače. Krenete li u istraživanje Medine, pripremite se na potpunu dezorijentaciju, jer u mreži uličica samo će oni najspretniji u svakom trenutku znati gde se nalaze. No, upravo u tom lavirintu malih ulica satkana je sva čar i lepota ovog grada.

foto: Instagram/marrakeshhuahin

Uz trg se smestila i bazari na otvorenom - souk, na kojima možete kupiti bukvalno sve. Cene za turiste su nešto više no za lokalno stanovništvo, te se oslonite na svoju sposobnost cenkanja. Marakeš ima najveće bazare  u Maroku, u kojima se nude razni poznati i nepoznati začini, predmeti i odeća od kože, šarene tradicionalne svetiljke i brojne rukotvorine koje ćete rado poneti sa sobom kao uspomenu na ovaj više nego živopisan grad. 

Još o Maroku saznajte na sledećoj strani:

Nastavak pročitajte na sledećoj strani  1 / 2 Sledeća ›

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...