Arhitektura i priroda: 4 najlepša rimska vrta i palate koja će vas ostaviti bez daha


2. Vila Doria Pampili  

Vila Doria Pampili najveći je park u gradu, izgrađen oko 1650. godine za princa Camilo Pampilija, nećaka pape Inoćentija X. Kada je porodica Pampili nestala zbog nedostatka muškog naslednika u 18. veku, vila je prešla u vlasništvo princa Đovanija Andrea IV Doria, i otud dva prezimena u imenu parka. Vila je trebalo da bude prigradska kuća i ukrašena je mnogim ornamentalnim dekoracijama, u koje spadaju sređena renesansna bašta i impresivna barokna Kupidonova fontana. Sam park je podeljen na dva dela koja su sada spojena mostom, u njemu možete džogirati, šetati, posmatrati ptice ili jednostavno uživati u pogledu.

foto: Instagram: liviahengel

3. Vila Torlonia

Vila Torlonia je jedan od novijih parkova u gradu. Sama vila je sagrađena u ranom 19. veku. Najpoznatija je po tome što je služila kao privatna rezidencija Benita Musolinija, italijanskog fašističkog diktatora, od 1925. do 1943. godine. Vrtovi su puni palmi, a tu je i bazen i pozorište. U parku se nalazi i nekoliko poznatih muzeja, kao što je Casina Della Civette, fantastična mala koliba na kojoj se nalaze prozori obojeni u Art Nouveau stilu.

foto: Instagram: liviahengel

4. Vila Ada

Vila Ada je park koji stanovnici Rima obožavaju i u njemu provode vikende, trče, organizuju piknike i nalaze se sa prijateljima. Drugi je po veličini, odmah iza Vile Dorie Pampili, a u njemu se nalaze dva velika jezera - na jednom od njih se održava poznata serija koncerata Villa Ada Incontra Il Mondo, na koju dolaze umetnici iz mnogih zemalja u letnjim mesecima. Izgradnju vile je naručio prvi kralj Italije, Vitorio Emanuel II, i služila je kao rezidencija kraljevske porodice od 1872. do 1878. godine, a zatim i od 1904. godine pa do pada monarhije 1946. Sada je sedište Egipatske Ambasade u Rimu.

foto: Instagram: liviahengel

Priredila: Maja Bunčić

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/ellesrbija/

‹ Prethodna 2 / 2 

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin