Verovatno ćete biti iznenađeni, ali iako je Italiju vredno posetiti svih 365 dana u godini, za uživanje u prekrasnim pejzažima, mirisima i bojama koje će vas ostaviti bez daha- ova zemlja je ubedljivo najlepša u toku jeseni. U ovom periodu možete uživati u prijatnoj i drugačijoj atmosferi, drugačijim mirisima i ukusima (od žetve do tradicionalnih festivala hrane) –jer Italija itekako ima šta da vam ponudi.

(15 italijanskih gradića od kojih zastaje dah)

Sagre

Festivali hrane poznati pod imenom sagre, bukvalno opsedaju podneblje Italije tokom jeseni. Oni su ujedno najbolji način da uživate u najorginalnijim ukusima italijanske kuhinje, kao i da upoznate tradiciju i kulturu ove zemlje. Posebno tokom jesenje sezone se održavaju sagre koje obuhvataju sve ukuse: od tartufa i bundeve do palente, kestenja, svinjskog mesa, pečuraka, do vina, kobasica, pirinča i krompira. 

Tartufo Bianco d'Alba festival je jedan od najpoznatijih, koji ne smete propustiti ako želite da probate najbolje tartufe na svetu. Takođe, grad Mantua je poznat po jednom od sagrea kojem ljudi zaista ne mogu da odole, s obzirom da je reč o ručno pravljenim raviolama od bundeve. Simply delicious!

November Porc je još jedan od fantastičnih festivala koji se održava u Parmi, a koji je u potpunosti posvećen svinjetini tako da ćete u ovom gradu imati priliku da probate specijalitete culatello i strolghino. Čak i ako niste zaljubljenik u hranu, svideće vam se atmosfera koja vlada na ovim festivalima, jer je reč o spoju tradicije i kulinarske autentičnosti Italije.

Sezonske namirnice

Koji je bolji način da uživate u jeseni nego degustacija omiljenih, orginalnih ukusa?

Od pečuraka i belih tartufa do rižota sa bundevama - ovo su samo neki od predloga kako možete da uživate u italijanskoj sezonskoj hrani. S obzirom da italijanska tradicionalna kuhinja nije samo vezana za prostor (svaka regija ima različite sastojke i jela) kao ni na godišnjim dobima, jesenje namirnice u Italiji su raznovrsne - bundeve, jabuke, pečurke, kestenje i tartufi. Ipak ono što je omiljeno svim posetiocima svakako su dva najpoznatija sajma čokolade. Eurochololate u Peruđi se obično odvija u oktobru- i nestrpljivo se očekuje tokom cele godine. Takođe, Torino je poput Peruđe domaćin sajma čokolade Cioccolato, koji predstavlja jedan od najvećih događaja posvećen ovoj ukusnoj namirnici. 

Berba grožđa

Jesen je takođe sinonim za žetve i berbe grožđa, a ovo može biti  zaista jedinstveno iskustvo za posetioce.

Od procesa dobijanja maslinovog ulja i vina od grožđa, čak i ako fizički ne učestvujete u spremanju, možete uživati u degustaciji ovih divnih namirnica. Ako ste ljubitelj vina, savetujemo vam da ne propustite priliku da obiđete Toskanu, jer ćete tamo moći da posetite bogate vinograde kao i da probate neka od najkvalitetnijih vina. Blogheri (u kome morate posetiti Tentuta Aegentiera), Chianti (obavezno videti Cantina Antinori), Monferrato, Langhe i Franciacorta su mesta najpoznatija po vinogradarskoj tradiciji i visokom kvalitetu vina.

Pejzaži

Eksplozija žutih boja na poljima i drveća obojenih u bakarne tonove je jedna od onih stvari koje Italiju čine tako romantičnom i privlačnom tokom jesenjeg perioda.

Gradovi i parkovi dobijaju te karakteristične zlatkaste boje, zbog čega atmosfera u gradovima postaje čarobna. Ako želite da uživate u prirodi, moramo napomenuti dva najveća i najpoznatija nacionalna parka (Stelvio i Pollino) gde možete uživati u dugim šetnjama ili se "izgubiti" u italijanskom selu.

Ako ste stacionirani baš u Rimu, imaćete priliku da vidite “le ottobrate”- prirodni fenomen koji oduzima dah. Reč je bojama koje se prepliću na nebu, i menjaju u magičnim nijansama. 

Prijatno vreme i mirni gradovi

U većini delova Italije tokom jeseni vreme je veoma prijatno. To znači da lako možete posetiti sve italijanske značajne gradove, bez znojenja ili smrzavanja.

Ovo je odlična prilika da obiđete Firencu, Rim, Veneciju, Napulj i Palermo, jer osim što je temperatura vazduha prijatna, u ovim gradovima neće biti velikih gužvi. Zato ćete moći na najbolji način da iskoristite vreme i da vidite muzeje, spomenike i izložbe. Ako sanjarite da provedete nekoliko dana na nekoj plaži, savetujemo vam da se opredelite za Cinque Terre ili Amalfi, jer su ovde temperature tokom jeseni veoma prijatne. Pored toga u ovim mestima tokom ovog perioda nećete naići na gužvu, a i cene su dosta povoljnije u odnosu na leto.

Poseta manjih gradova

Osim Rima, Firence i Venecije možete uživati u odmoru u nekim od živopisnih malih gradova koji se nazivaju "borghi".

Predlažemo vam Monferrato koji je poznat po fantastičnim pejzažima i vinu, kao i grad Casale Monferrato koji će vas oduševiti baroknim palatama. Gradići Asti, Acqua Terme i Gavi, Barbera d’Asti, Dolcetto d’Acqui or Grignolino d’Asti su takođe podneblja sa bogatom vinogradarskom tradicijom, tako da ćete i u ovim gradovima moći da degustirate visoko kvalitetno vino. Takođe, podneblje Umbria skriva predivne male gradove kao što su srednjovekovni Begavna i Corciano u kojem možete videti predivne radove Benozzo Gozzoli.

Tekst priredila: Kristina Milošev

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija