Skulptura napravljena od 150 kg ruža za usne

Foto: Promo

Palais de Tokyo je trenutno dom skulpture koja je napravljena od 150 kilograma crvenog Yves Saint Laurent Pur Couture ruža.

Skulptura je nazvana "1M3 de beauté" (jedan kubni metar lepote). Ova skupa instalacija prikazana je u okviru izložbe Fabrice Hybera pod nazivom "Matières Premières".

Govoreci o skulpturi umetnik je izjavio: "Karmin je materijal koji je veoma elastičan, naročito u velikim količinama. On se trajno pomera. To je posao koji se nikada ne završava, koji se stalno razvija."

Još su žene u Starom Egiptu znale da će ih crvene usne učiniti atraktivnim i poželjnim. U srednjovekovnoj Evropi karmin je bio zabranjen od strane Crkve jer se mislilo da je otelotvorenje Sotone. Zahvaljujući kraljici Elizabeti I, koja je u 16. veku uvela stil belih lica sa izrazito crvenim usnama, ruž je počeo da stiče popularnost.Do sredine 20. veka koristio se samo u crvenoj boji, pa otuda i naziv ruž, od francuske reči rouge, što znači crveno.

Danas se proizvodi u svim bojama i nijansama, a svoju upotrebu osim u kozmetičke svrhe pronašao je, kako vidimo, i u sferi umetnosti.


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...