Francuski kandidat za Oskara - film reditelja Emmanuela Finkiela „Memoir of War“ premijerno će biti prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj 4.4. u 20:30.

Publika širom zemlje će moći da pogleda ovaj film počev od četvrtka u svojim omiljenim bioskopima. 

Melanie Thierry glumi Marguerite Duras u ovoj adaptaciji autobiografskog romana „Bol“ (La douleur) ove čuvene spisateljice.

U okupiranom Parizu 1944. godine mlada i talentovana spisateljica je član Pokreta otpora zajedno sa svojim mužem Robertom Antelmeom. Nakon što njenog supruga deportuje Gestapo ona se upušta u riskantnu romansu sa saradnikom Višijevske Francuske ne bi li pomogla svom mužu.  

(7 novih evropskih serija koje morate da pogledate


Reditelj filma ističe kako ga je na ovaj film inspirisalo prvenstveno lično iskustvo - jer je i sam imao članove porodice koji su poslati u logor, iako je čitao knjigu još kao student, ali tad nije mogao ni da pomisli da će moći da snimi film na osnovu ovog romana.

(Brad Pitt, Leonardo Di Caprio i Margot Robbie: Prvi trejler za najiščekivaniji film godine (VIDEO))

Finkiel i Melanie su već radili zajedno na prethodnom filmu i sam reditelj za nju kaže da ona ne vara, ne glumi, već jednostavno postoji.

„U svojoj suštini roman govori o ’strahoti zaboravljanja’, bilo da se radi o nekom od naših najbližih ili svih žrtava rata. Duras insistira da se sećamo i bez sumnje njena poruka se mora shvatiti ozbiljno,“  napisao je čuveni kritičar Roger Ebert.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/