Istaknuta beogradska umetnica Natalija Mijatović, koja već godinama živi, radi i stvara u Americi predstavila se beogradskoj umetničkoj sceni izložbom koja nosi naziv "Sneyg", što je stara indoevropska reč za sneg.

""Tema mog rada je industrijski pejzaž, tako da su sve slike zapravo pejzaži, rađene su u tehnikama akril i olovka na drvetu i na papiru, i svaka nosi naziv koji asocira upravo na pejzaže. Izložba predstavlja moj konstantni interes za ljudske tvorevine i objekte, čiji identitet karakteriše tiho odsustvo samih ljudi'', kaže Natalija.

Natalijina umetnost obitava u nenaseljenim talozima pejzaža, urbane erozije i sivih fasada soc-realističke arhitekture istočne Evrope.

Mnogobrojni velovi tankih providnih preliva svode industrijske strukture na patinu taloga, koji prizivaju prostor i vreme. Radove na papiru karakteriše svedena ekonomija linearne mreže, jednostavnog kolorita i prirodnog reljefa papirnog substrata. Brižljivo kultivisane površine slika na drvetu odišu tišinom mirnog vodenog ogledala, bez tragova ljudske ruke.

Natalija Mijatović je rođena 1974 u Beogradu, a živi u Bingamtonu, SAD. Diplomirala je umetnost na Univerzitetu Crne Gore 1997, a magistrirala slikarstvo na Pensilvanijskoj akademiji lepih umetnosti 2000. Mijatović je izlagala internacionalno u mnogim samostalnim i pozivnim izložbama i dobitnica je mnogih internacionalnih nagrada uključujući M.F.A. nagradu Joan Mitchell fondacije u Njujorku, nagradu za izuzetan predavački rad Savana koledža umetnosti i dizajna, nagradu 48. Zimskog Likovnog Salona u Herceg Novom, nagradu Centra savremene umetnosti u Podgorici, Crna Gora; kao i rezidenciju Cité u Parizu.

Njeni radovi i intervjui su objavljeni u brojnim publikacijama u Austriji, Francuskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Americi: Art Crowd, Artension, Dan, Der Standard, Glas Crnogoraca, House Style, Likovni Zivot, Monitor, Most, Nasa Borba, New American Paintings, Novosti, Philadelphia Weekly, Pobjeda, Politika, Publika, Vijesti.

Mijatović je profesor slikarstva i šef katedre za umetnost i dizajn na državnom univerzitetu Njujorka u Bingamtonu.

Izložba ''Sneyg'' biće otvorena sve do 13. oktobra 2017.

Vladan Srdić na izložbi 

Samo tri dana po završetku Natalijine izložbe, u toj istoj galeriji (16. oktobra) biće otvorena izložba njenog supruga - Blaža Kovačevića - ''Prisiljeni''

Izložba ''Prisiljeni'' je vrlo društveno angažovana. Glavni fokus umetnika je na gubitku privatnosti (kroz bezbedonosne kontrole, bodi skenere, rendgen snimke ličnih stvari), zatim na trgovini ljudima (gde se telo doživljava kao roba i transportuje ilegalno), a jedna od tema je i telo kao oružje (kada se koristi za teror nad stanovnišvom, vojne i političke ciljeve ) Stoga, njegov rad otvara vizuelnu platformu za promišljanje problema ljudskih prava, kroz tehnološki i estetski pristup svojstven umetničkom izrazu.

Blažo Kovačević je rođen 1973. godine u Podgorici, Crna Gora, a živi u Bingamtonu, SAD. Diplomirao je umetnost na Univerzitetu Crne Gore 1997, i magistrirao slikarstvo na Pensilvanijskoj akademiji lepih umetnosti 2000. Kovačević je izlagao u Americi i Evropi u brojnim samostalnim i pozivnim izložbama.

Učestvovao je na SOFA, Armori Njujork, SAD; kao i Programu Umetnost u Ambasadama, vlade SAD. Od grupnih izložbi izdvajaju se Prvi Salon Petar Lubarda - Plavi Dvorac, Cetinje, Crna Gora; i Utopia Station na 50. Bijenalu u Veneciji, Italija. Kovačevićev rad je u brojnim privatnim i muzejskim kolekcijama kao što su Biblioteka Kongresa, Vašington, SAD; stalna kolekcija Savana Koledža Umetnosti i Dizajna, Independence Blue Cross i AmeriHealth, Filadelfija, SAD.

Osim ličnog stvaralačkog rada, Kovačević je bio selektor i organizator vise izložbi i projekata, kao što je Prvi Internacionalni Festival Digitalne Umetnosti u Crnoj Gori. Kovačević je profesor umetnosti i dizajna kao i umetnički direktor Muzeja na državnom univerzitetu Njujorka u Bingamtonu.

Izložba Blaža Kovačevića biće postavljena u Nacionalnoj galeriji (Dositejeva1) od 16. do 30. oktobra 2017.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/