20 plesnih filmova kojima se iznova i iznova vraćamo

Foto: Instagram / dirtydancingmovie

Možda smo nostalgični jer nas određeni filmovi vraćaju u neka srećnija vremena ali svaki put kad pogledamo bilo koji sa spiska, poželimo da odmah krenemo na časove plesa...

Recept ide otprilike ovako. Uzmite jednog klinca koji opasno želi da se izdigne iz siromaštva, pomešajte ga s neverovatnim plesnim talentom (samouk je, po mogućnosti) i ubacite ga u elitnu školu plesa. Sve to začinite naizgled zlim kolegama čiji su tate jako bogati, zakulisnim igrama i vrućim plesnim pokretima u praznim dvoranama i kao šlag na torti, zapečatite sa zajedničkom plesnom tačkom punom šljokica i osmeha. Čestitamo, dobili ste ultimativni plesni film.

Sarkazam na stranu, ovo je samo jedna kap u moru ovakvog filmskog žanra bez koje bi nastala velika praznina u filmskoj industriji, ali i našim srcima. Dobre stare plesne filmove volimo, jer su dozlaboga klišejizirani, dramatični, slatkasti, ali i neopisivo zabavni. 

S većinom smo odrastali, njihove smo glavne aktere zadivljeno gledali i onaj 58. put, a budimo realni, zbog njih smo i potajno sanjali o plesnoj karijeri dok smo kod kuće ispred ogledala vežbali koreografiju. S druge strane, tu su i briljantni novi naslovi koji ples iz srednjoškolskih dvorana premeštaju u surov, realističan svet najpoznatijih pozorišta koje greške ne opraštaju, pretvarajući žanr u napete trilere.

Sada se prisećamo nekih od najdražih plesnih filmova, bilo da je reč o klasicima žanra ili naslovima u kojima su plesne scene one ikonične.

Bez Baby koju niko ne stavlja u ugao ili harizmatičnog Tonyja Manera lista, ni ne postoji, a tu su i legende poput Freda Astairea i Ginger Rogers, kao i breakdance ekipe iz 80-ih. Listu čine i sjajni novi naslovi koju su pokazali kako standarni format plesnog filma ne mora da bude naivna srednjoškolska zabava.

1. Footloose

2. Flashdance

3. Rize 

4. Breakin'

5. Dirty Dancing

6. Billy Elliot

7. Step Up

8.  The Full Monty

9. Center Stage

10. Black Swan

Na sledećoj strani, pogledajte preostale filmove o plesu koje smo pripremili za vas:

Nastavak pročitajte na sledećoj strani  1 / 2 Sledeća ›

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...