Ne postoji ništa bolje od jednog romana koja će nas oraspoložiti u turobnom zimskom vremenu. Ako još uvek niste pronašli savršen izbor knjiga koje ćete čitati tokom zimskih meseci, ELLE je tu da pomogne. 

(20 knjiga koje svaka savremena žena mora (opet) da pročita)

Bilo da ste ljubitelj ratnih romansi, magičnih avantura ili biografskih knjiga, odabrali smo 10 najboljih romana koji će vas oduševiti.

Male žene (Little Women, Louisa May Alcott)

Radnja romana "Male žene" se dešava na Božić, u snegom prekrivenom Masačusestsu. Ovo je dirljiva priča o sestrama Merč, Džo, Meg, Bet i Ejmi koje se nalaze u razdoblju sazrevanja, odnosno putovanju od adolescencije do zrelosti. Prelomni trenutak je suočavanje sa surovim božićnim praznicima provedenim bez njihovog oca, kada se sestre upoznaju sa nezavisnošću, ljubavlju i životnim okosnicama, koje odrastanje samo po sebi zahteva. 

Lav, veštica i orman (The Lion, The Witch And The Wardrobe, C.S Lewis)

Upoznajte se sa hladnim i vetrovitim, magičnim svetom Narnije, zemlje u kojoj životinje koje govore žive u stalnom strahu od veštice.

Nikada niste prestari da otvorite Luis vrata i uđete u čuveni ormar, kako biste se upoznali sa očaravajućom zemljom ispunjenom snežnim šumama, srnama koje su ljubitelji čajeva, besmrtnim kraljicama i hrabrim lavom Aslanom. 

Orkanski visovi (Wuthering Heights, Emily Bronte)

"Orkanski visovi" spadaju u kultnu knjigu koja i dan, danas oduševljava ljubavnom pričom. Veza Cathy i Heathcliffa nije idealna, već je više divlja i destruktivna. Knjiga je poznata po "orkanskom" dramskom naboju i složenoj psihološkoj karakterizaciji likova, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. 

Doktor Živago (Doctor Zhivago, Boris Pasternak)

Ko ne bi voleo da se sklupča na kauču i čita srceprarajuću priču o ljubavi koja se dešava u vreme ruske revolucije? Smešten u 1905, roman Doktor Živago predstavlja decenije političkih previranja i prilično komplikovanu ljubavnu priču. Ovaj roman je obiman i zahtevan jer traži od vas da se krećete kroz komplikovane narative i mnoštvo likova.  

Zov divljine (Call Of The Wild, Jack London)

Ako ste u potrazi za jednim kraćim romanom, preporučujemo da čitate Džekovu priču o velikom prijateljstvu psa Bucka i čoveka. Smeštena u Yukon, tokom 1890. ova knjiga prati priču o psu koji je ukraden i odveden na Aljasku, u kojoj se suočava sa teškim trenutcima sve dok ne sretne Džona... Svaki Džekov roman je odličan, ali ova priča o prijateljstvu je svakako posebna.

Misterija Edvina Druda (The Mystery of Edwin Drood, Charles Dickens)

Ova knjiga je verovatno jedan od najzanimljivih primera nedovršenih romana. Imajući ovo u vidu, tako je ostala nerešena misterija da li je ujka Džasper zaista učinio to što je učinio, zbog čega je ovaj gotski roman obavijen velom tajni.

Norveška šuma (Norwegian Wood, Haruki Murakami)

Ovo je najpoznatija Murakamijeva knjiga koja nam otkriva neobičnu ljubavnu priču. Radnja romana je smeštena u Tokio, kada se protagonista osvrće na svoje studentske dane i priseća dve velike ljubavi koje je doživeo sa dve veoma različite žene. Nostalgična atmofera, bunt i neobična ljubavna priča će vas oduševiti u ovom romanu.

Krpar, krojač, soldat, špijun (Tinker Tailor Soldier Spy, John Le Carre)

Sumorni špijunski roman Džon Le Karea, prati priču veterana Džordža Smajlija, anti-heroja koji je određen da otkrije sovjetskog špijuna, radeći za britansku tajnu obaveštajnu službu. Le Kare nas sprovodi kroz niz londonskih kišnih ulica, ispod sivog neba, pokazujući nam svet u kome se nikome ne može verovati. 

Mesečev kamen (The Moonstone, Wilkie Collins)

Ovaj detektivski roman ćete čitati bez predaha. Senzacionalan, a ipak realistički zaplet počinje u trenutku kada nestane veliki indijski dijamant koji je junakinja Rejčel nedavno nasledila. Tada počinje lov na lopova, a onda počinju da se dešavaju razne misterije.

Crvene cipelice (The Red Shoes by Hans Christian Andersen)

Zima ne bi bila zima bez magične bajke. Neobična priča o devojčici koja ne može da kontroliše svoje crvene cipelice koje plešu samu. 

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija