On Second Thought

Zamislite osećaj kada se probudite posle izlaska i odahnete jer nije postojala ni najmanja šansa da pošaljete grešnu poruku. Ovaj neverovatni messenger pruža vam dve opcije, prva je da tokom 60 sekundi od slanja poruke poništite njeno slanje. Druga, možda mnogo bolja, jeste da ukoliko znate da idete u provod, podesite ovu aplikaciju da automatski čuva sve vaše poruke u outboxu do narednog jutra. Prilično korisno, zar ne?

Dasher

Dasher je messenger koji vam daje mogućnost da šaljete i primate GIFove koji vrede milion reči. Ali, to trenutno nije najvažnije. Tajna ove aplikacije leži u tome da možete da promenite ili čak sasvim obrišete (wow!) vaš nepristojan selfi ili previše direktnu poruku koju ste u toku izlaska poslali simpatiji.

Gmail

E-mail nameren kolegi – simpatiji poslali ste celoj kancelariji... Ups!

Međutim, vaša reputacija ipak nije ni blizu da bude predmet podsmeha. Ukoliko ste prilikom ovog nesrećnog trenutka svoj e-mail poslali sa gmail naloga, grešku ćete ispraviti aktiviranjem undo send opcije. Ova fenomenalna opcija daje vam mogućnost od deset do trideset sekundi da vratite vašu poruku pošto ste stisnuli dugme „pošalji“.

Da biste je aktivirali u podešavanjima, kliknite na prozor Labs, spustite se do opcije undo send i kliknite na opciju enable. Ovde takođe možete i da podesite vreme za koje mislite da vam je dovoljno da što brže vratite nazad pogrešno poslat e-mail. Priznajemo, i nama u redakciji ELLE-a je ovo genijalno otkriće!

Microsoft Outlook

Ako u svojoj kancelariji koristite ovaj program za slanje e-mailova, Outlook ima fantastičnu opciju pod nazivom Recall Message, tj. povucite nazad svoju poruku. I e-mail koji ste poslali možete da izmenite ili da ga sasvim vratite nazad tako što ćete u poslatim porukama otvoriti e-mail koji ste poslali, zatim u opciji message kliknuti na actions i zatim još jednom kliknuti na recall this message. Dobićete opciju da obrišete poruku (delete unread copies of this message) ili da uredite vaš e-mail koji će tek posle toga biti poslat.

Inbox Messenger

Ova aplikacija nudi nekoliko unapređenih opcija što je u moru drugih messengera definitivno ističe u prvi plan. Kao prvo, možete da najbukvalnije „unsendujete“ poslatu poruku, zatim je tu i poboljšana private opcija koja filtrira poruke u vašem telefonu. 

Isto tako, dok kucate odgovor, poruka pošiljaoca sakrivena je pa ste zaštićeni od radoznalih očiju koje vam preko ramena vire u telefon.

Buffer

Ovom aplikacijom ili programom možete planski da objavljujete svoje objave. Kada ih napišete, prvo odlučite na koju društvenu mrežu želite da ih pošaljete, a zatim će ih Buffer objaviti u toku dana ili čak nedelje. Za superorganizovane ljude koji vole da planiraju svaki svoj korak, ova aplikacija koju podržavaju i pretraživači jednostavno je neophodna.

Savet: Facebook Privacy Settings

Ako imate naviku da preterano objavljujete komentare ili fotografije iz izlaska na Facebooku i da se zatim kajete, promenite podešavanja na privatno dok vaša odluka ne prespava barem jednu noć. Da biste ovo uradili, dovoljno je da u podešavanjima na pitanje: ko može da vidi moje stvari odgovorite, tj. kliknete na: samo ja. Takođe, svoje objave možete da ograničite na određenu grupu ljudi kao što su bliski prijatelji ili porodica. U svakom slučaju, i jedna i druga opcija odlično su rešenje ako se bojite da će se vaši stari postovi vratiti da vas progone.

Tekst: Jasmina Avramov