Bauhaus, The Sky’s Gone Out

Već sa 11 godina bio sam fasciniran horor filmovima, a kad je sestra pustila glasno ploču Bauhausa u večernjim satima, to mi je bilo strašnije od Romerovih zombija. Sećam se da sam joj vikao da prekine sa glasnom muzikom. Kasnije sam toliko bio znatiželjan da pustim tu istu ploču čim se probudim i kada svi odu iz kuće. Tako sam, u stvari, našao novu strast.

Cocteau Twins, album Treasure, pesma Amelia

Sećam se revije body arta u diskoteci Contrast. Bio sam jedan od modela i tražio sam da izađem na pistu uz ovu pesmu. Počeo sam svoju tačku uz ezoteričan ples i sapleo sam se na veoma uskoj pisti. Tako u letu, pravo posrnuh na kreatorku u publici koju sam potpuno spljoštio, pošto je malecna. Dok smo oboje ležali na podu, neka dvojica dižu me u vazduh i vraćaju na pistu kao da ništa nije bilo i ja spontano nastavljam da plešem uz Ameliu. Svi su mislili da je to deo performansa, a padanje salutiranje autorke Dade.

David Bowie, Ashes to Ashes

Svoje prvo pijanstvo doživljavam na ekskurziji, ali ne sećam se gde smo išli. Ostala mi je samo rakija i iskrivljeni zvuci klavira koji su mi odzvanjali u glavi i izazivali nekakvu vrstu sete. Odjek pesme pratio me je do sledećeg jutra. Posle toga svi su hteli da se obese od mog beskonačnog puštanja Bouvijevih epopeja o Majoru Tomu. Tamo su svi bili u fazonu srednjoškolskog muvanja, a ja u kontri tražio setu na repeat.

Placebo, Battle for the Sun

Ceo album podseća me na putovanje londonskim metroom Tube. Obožavao sam metro stanice i svoj život pod zemljom. Slušao sam album svaki dan, cele godine. Najomiljeniji mi je bio osećaj dok brzo hodam i maštam, kroz dugački pešački tunel koji spaja dve tube linije (plavu i sivu) na Green Park stanici. U tim momentima sve mi je izgledalo ostvarivo i moćno.

Suede, album Dog Man Star

Uz taj album shvatio sam da muzika može da menja ličnu stvarnost. Tada je bilo aktivno moje malo društvance za izlazak po Beogradu  i to po kućnim alternativnim žurkama i naravno Akademiji. Reči sa albuma počele su bukvalno da se obistinjuju u našim životima. Tu se zaljubljivalo, patilo, ostavljalo i ponovo spajalo. Nova godina u Beogradu, poljubac, a nisam je posle nikad više video. Ko je ona?

Pulp, pesma This is Hard Core

Gift bend u predstavi Polaroidi rediteljke i moje dugogodišnje prijateljice Ksenije Krnjajski u Narodnom pozorištu. Uvodna scena:  pevam tu pesmu Pulpa, a glumci crtaju ritualni magični krug kredom, dok gore na pozorišnoj skeli drugi glumci izvode ženski i muški striptiz. Često sam se u refrenu, ponesen jakom emocijom, zaletao u publiku i unosio u lica, ali niko me nije posmatrao kao pretnju, nego kao grlovitog anđela predstave koji se pojavljuje negde iznad stvarnosti.

Depeche Mode, pesma I Feel Loved, turneja Exciter

Depeche gledam pred malobrojnom publikom u Budimpešti. U toku pesme shvatam da se Dejvu menja život i da postaje pravi zreo muškarac koji nema više strahova i deluje ubedljivo, još jače nego na TV-u. Kad porastem, želim da budem kao on.

Disciplina kičme, pesma Tata Mama

Kada sam usisavao stan, još u srednjoj školi, voleo sam da mi Koja peva dok pratim usisivačem ritam.

Morrissey, pesma You Have Killed Me

Morrissey peva i baca nam košulju u publiku. Hvatamo je u prvom redu, Gaga, moja svastika Sonja i ja, ali i gomila drugih fanova oko nas! Bila je jasno namenjena nama, jer smo jedini znali sve tekstove. Vučemo rukave i ko psi oko koske, fanovi reže oko košulje. Posle dobrih 15 minuta borbe ipak je osvajamo pomalo oštećenu, dok je gospodin Morrissey zabrinuto gledao sa bine.  

The Mew, album Frengers, pesma Comforting Sounds

Bili smo na sofi u nežnosti i prekine nas zvuk ove pesme koji nas je duboko pomerio. Dugo nismo čuli tako dobru muziku i nov bend. Spot je bio savršenstvo, a album treperujući miloslušan. Ljubav je dobila predznak čednog i detinjeg.

Tekst: Milica Prelević

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/