Proenza Schouler: Bogovi sa modnog Olimpa

Foto: Getty Images

Lazaro Hernandez i Jack McCollough, poznatiji su pod imenom – Proenza Schouler danas su jedan od najuspešnijih dizajnerskih dua. Odbili su da rade za kuću Dior i usvojili jedno prase. Njihove kreacije uskoro osvajaju i evropsko tržište.

Od kada su se pre 14 godina upoznali na studijama za dizajn na akademiji Parsons, postali par, osnovali firmu i predstavili svoje prve kreacije, Lazaro Hernandez i Jack McCollough ne prestaju da oduševljavaju poklonike modne industrije širom sveta.

Među njihovim klijentima su Chloë Sevigny, Maggie Gyllenhaal, model Liya Kebede, stilistkinje Victoria i Vanessa Traina. Mnogi lome jezik izgovarajući ime brenda Proenza-Schouler, sastavljenog od devojačkih prezimena majki ove dvojice dizajnera.

Ipak, svi ih žele. Formula njihovog uspeha glasi: rafinirani minimalistički oblici, vitke siluete i smanjena paleta boja (kolekcija za jesen-zimu 2013. sastoji se, uglavnom, od komada u kombinaciji crne i bele).

Trenutno je devet sati ujutro, nalazimo se u SoHou, na Manhattanu, u Showroomu, kojeg je britanski arhitekta, David Adjaye, uredio kao glamuroznu pećinu, oplemenjenu drvetom i prigušenim svetlom. Lazaro i Jack sede preko puta mene, obojica su dobro raspoloženi i prosto zrače pozitivnom energijom. Sa njima je zabavno razgovarati, jer gde jedan stane drugi nastavlja.

Postali ste poznati, praktično, preko noći, kada je njujorška modna robna kuća Barneys kompletno preuzela vašu diplomsku kolekciju sa Parsons škole za dizajn. Od tada vaša karijera ide samo uzlaznom putanjom...

Lazaro:  Stvari se brzo dešavaju. Pre samo tri godine u timu je bilo 25 ljudi, a danas nas ima skoro 100. To prija, ali je i velika odgovornost.

Ubrajate se u vodeće dizajnere današnjice. Već tri puta ste osvojili vrlo važnu nagradu CFDA Designer of the Year. Vaša nova kolekcija za  jesen-zimu 2013. izuzetno je hvaljena. Šta unosite u modu, a da to neko već nije izmislio?

Lazaro:  Čovek ima dve ruke, dve noge i jedan torzo. Tu se ništa nije promenilo i većina onog što se nosi već odavno postoji. S tim mora da se živi, ukoliko niste zainteresovani da stvarate umetnost.

Jack: Dakle, besmislesno je praviti odeću sa četiri rukava ili za tri noge...

Lazaro: Cilj nam je da pravimo jedinstvene komade koji služe svrsi, odnosno, mogu da se nose lako i udobno.

Jack: Ne posedujemo arhivu, ne pravimo tematske kolekcije. Dozvoljavamo da nas ispiriše današnjica: aktuelna muzika, umetnost, putovanja, internet...

Lazaro: Žene danas, uglavnom, imaju sve što im treba u ormanu. Mi pokušavamo da odgonetnemo njihove snove i probudimo im emocije.

Ko je žena Proenza-Schouler? Kako biste je nekom opisali?

Jack: Ona je sofisticirana i cool. Glamurozna, ali ne i pretenciozna. Možda nije klasična lepotica, ali je interesantna.

Lazaro:  Ona je Uptown i Downtown žena. Ponekad izlazi iz kuće sa mokrom kosom i bez šminke, a uveče pleni izvanredno ručno rađenom večernjom haljinom. 

Jack: Ukratko, ona je ženska verzija nas dvojice. (Smeju se glasno obojica)

Nastavak pročitajte na sledećoj strani  1 / 2 Sledeća ›

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...