Lenny Kravitz spada u malobrojnu grupu muzičara koji se ne zovu Mick, Keith ili Bono, ali koji istinski mogu da se nazovu rok zvezdom (i nisu zreli za penziju). Možda vam je poznat njegov spoj retro-roka, fanka i soula, što mu je donelo četiri Gremmyja od 1989. godine, kao i njegovog debi albuma Let Love Rule. Gotovo sigurno znate za Kravitza kralja seksa. Dredova više nema, ali tetovaže, trbušnjaci, pirsing i kožne pantalone su još tu.

Nekada najviše poznat kao muž loše devojke iz Cosby Showa Lise Bonet, ovaj četrdesetsedmogodišnjak izdao je svoj deveti album Black and White America i glumi uz Jennifer Lawrence u filmu The Hunger Games, čija se premijera očekuje sledeće godine. Kravitz još uvek traži ljubav, pa ako ste u fazonu go his way, ima nekoliko stvari o njemu koje bi trebalo da znate: Ponosni je otac (glumice Zoë Kravitz). Neće pomenuti da se zabavljao sa supermodelom (Adriana Lima) ili dobitnicom Oskara (Nicole Kidman). I ako mu se ukaže prilika, mogao bi da vam pretura po ormanu.

Rekli ste da ovaj album malo više otkriva vaš privatni život. Koja se poruka krije iza klupskog hita sa Jay-Zijem, Boongie Drop?
Znate šta znači boongie, zar ne?

Pa, ne.
To je zadnjica na bahamskom kreolu. Naziv pesme inspirisan je jednom večeri u klubu koji je bio pun devojaka sa Bahama koje su imale prave ženske obline. Zvuči kao da se radi o pesmi o devojkama koje tresu zadnjicom, ali nije tako. Te devojke ne zanimaju medijski stereotipi o tome šta je lepo. One su u potpunosti ponosne na to kako izgledaju, na svoju pozadinu i to što jesu. A muškarcima se to mnogo sviđa.

Napisali ste svoju prvu pesmu, I Love You, Baby, još u osnovnoj školi. Da li ste bili kazanova i u petom razredu?
Nikako. Živeo sam prekoputa jednog Alexa. Bio je stariji od mene i mnogo više kul. Imao je dugu kosu i vezivao bi šal oko kolena kao Jimi Hendrix. Svirali smo zajedno. Sećam se da sam bio veoma ponosan na tu pesmu čije su jedine reči bile: I love you, baby. I love you more and more each day.

Da li je istina da ste se nekad krišom uvlačili u mamin garderober i isprobavali njenu odeću?
Hajde da budemo iskreni [smeje se], jesam. To su bile sedamdesete. Kada sam gledao slike muzičara koje sam voleo – Jackson 5, Sly Stone, Miles Davis – oni su nosili stvarno kul odeću. A njen orman je bio pun takvih jakni, šalova, kaiševa i čizama do kolena. Nikog nije bilo u blizini, pa bih oblačio te stvari, gledao se u ogledalu i govorio: „Yeah, man.“

Sećate li se svoje prve zaljubljenosti?
Koliko god ovo zvučalo rokenrol, bile su bliznakinje. U prvom razredu, sa mnom su u odeljenju bile Mandy i Beth. Bile su belkinje. Nosile su iste haljinice, kožne cipele i bele helanke. Brinete sa plavim očima. Sećam se da su me jurile po školskom dvorištu i pokušavale da me poljube.

I niste ih videli od tada?
Ne. Čoveče, izvlačiš neke čudne priče iz mene. Tek sam se probudio.

Godine 2008. rekli ste da ste u celibatu tri godine i da čekate da se oženite. Još se niste oženili...
Prema instrukcijama svog PR-a...

Oh, ne.
Čitave dve godine pričalo se o tome. Svi su samo to pominjali! Ali da, jesam to uradio. Sledeće pitanje! To nije vaša filozofija sada? Ne baš.

Kao razvedena rok zvezda i dete razvedenih roditelja, još uvek verujete u brak kao instituciju?
Što se mojih roditelja tiče, to je stvarno uticalo na mene. Možda zato što se kasno dogodilo. U tom periodu, kad imate dvadeset godina, mislite da se to neće dogoditi. Ali da li još uvek verujem u brak? Da, verujem. Jedva čekam dan kada će se to dogoditi.

Kakav je osećaj kada vidite svoje bivše devojke na dodeli Oskara i u magazinima?
Život ide dalje. Sretnete ih sa njihovim momcima i tako to. Ali ne možete izbeći neke od njih. Kao što one ne mogu da izbegnu mene.

Da li ste nekad imali veliku ljubav?
Hm, moram da kažem da je to Zoëina mama [Lisa Bonet]. Imali smo nešto stvarno posebno jedno vreme.

Zoë vas je opisala kao „strogog tatu u kožnim pantalonama“. Da li je to uopšte moguće?
Da. Volim kad kaže: „Tata pokušava da me natera da idem u krevet, a Mick Jagger nam je u dnevnoj sobi!“ Bez obzira kako to izgledalo, postojala su pravila, jer sam ja odrastao na njima. Ne dajte da vas zbune kožne pantalone.