Marie Curie na vrhu liste: 14 najuticajnijih žena u istoriji

7. Ekatarina Velika

Ekatarina Velika bila je carica Rusije od 28. juna 1762. do svoje smrti 6. novembra 1796. godine. Bila je primer prosvećenog vladara svoga vremena.

Život kraljice obavijen je mnogim tajnama pa ni danas, više od 220 godina nakon njene smrti, ne prestaje da kopka javnost.

6. Marie Antoinette

Marie Antoinette je bila ćerka carice Marie Therese, žena Louia XVI. Brak 14-godišnje Marie Antoinette i 15-godišnjeg Louia XVI, unuka francuskog kralja, sklopljen je 16. maja 1770. godine. To je bilo spajanje dve najveće evropske porodice - Habzburga i Burbona.

Po dolasku u Pariz 1773. godine primljena je sa velikim simpatijama od građana prestonice. Ipak, posle nekog vremena postala je sinonim za rasipništvo što je izazvalo veliko nezadovoljstvo u narodu koji ju je optuživao za finansijsku krizu države. Uhapšena je 1792. godine posle neuspešnog bekstva sa kraljem u Belgiju i optužena za izdaju, pa joj je odrubljena glava!

5. Jane Austen

Slavna spisateljica Jane Austen rođena je davne 1775. u Engleskoj, imala je šestoro braće i jednu sestru, nikada se nije udavala i živela je prilično dosadan život. Za života je dobijala negativne kritike o svom radu, pre svega od engleske književnice Charlotte Bronte i američkog pisca Marka Twain, koji su joj zamerali površan stil pisanja i manjak emocionalnosti.

Njeni romani su se čitali kao lek za mentalne poremećaje preživelim vojnicima iz Prvog svetskog rata! Najpoznatija dela Jane su: Razum i osećajnost, Gordost i predrasude, Mansfild Park, Ema, kao i dva posthumno objavljena romana – Nortengerska opatija i Pod tuđim uticajem. O životu Jane ili prema njenim romanima, snimljen je čak 21 film! 

4. Amelia Earhart

Bila je američki pilot, prva žena koja je avionom preletela Atlantski okean! Prvi put je to učinila od 17. do 18. juna 1928. sa pilotom Vilmerom Šulcom, kao putnik, a drugi put od 20. do 21. maja 1932. kao pilot.

Jula 1935. preletela je sama razdaljinu od Havaja do Kalifornije za 18 sati i 16 minuta, pri čemu je preletela 3.860 km. Poginula je u oblasti Pacifika prilikom leta oko sveta.

3. Indira Gandhi 

Iako su uz život Indire Gandhi vezane brojne kontroverze, bez sumnje je reč o jednoj od najmoćnijih žena u istoriji koja je svojim delovanjem mnogim damama otvorila put u aktivno građansko i političko delovanje.

Indira je bila indijska političarka i državnica, premijerka Indije u dva mandata: od 1966. do 1977, pa ponovo od 1980. do 1984. godine, te jedna od vodećih ličnosti  Pokreta nesvrstanih, čija je kontroverzna politička karijera završila atentatom koji su izveli sikijski zavernici.

2. Majka Teresa

Majka Teresa je zbrinjavala siromašne, bolesne, siročiće i umiruće Kalkute. Preko 45 godina služila je siromašnima, bolesnima, siročadi i umirućima. Dobila je Nobelovu nagradu za mir 1979. za svoj humanitarni rad.

Misionarke ljubavi od početne male zajednice s vremenom su prerasle u zajednicu koja broji 5 000 redovnica u oko 600 misija, škola i skloništa u 120 država sveta!

1. Maria Curie

Maria Curie je bila francuska fizičarka i hemičarka poljskog porekla. Imala je francusko i poljsko državljanstvo. Veći deo života je provela u Francuskoj, a tamo je i započela naučnu karijeru. Vršila je istraživanja iz hemije i fizike.

U njena najveća dostignuća spadaju: rad na teoriji radioaktivnosti, tehnikama razdvajanja radioaktivnih izotopa kao i otkriće dva nova hemijska elementa - radijuma i polonijuma. Pod njenim ličnim nadzorom vršena su, prva u svetu, istraživanja o mogućnosti izlečenja raka pomoću radioaktivnosti. Jedan je od osnivača nove grane hemije - radiohemije.

Dvostruka je dobitnica Nobelove nagrade, prvi put 1903. godine, iz fizike, zajedno sa mužem Pierre Curiem i Henri Becquerelom za naučna dostignuća u ispitivanju radioaktivnosti, a drugi put 1911. godine iz hemije, za izdvajanje elementarnog radona. Ona je do danas ostala jedina žena koja je Nobelovu nagradu dobila dva puta!

Izvor: Stil

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/elleserbia/

‹ Prethodna 2 / 2 

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...