Ne sećate se kada se kod nas poslednji put o muškoj modi pričalo sa entuzijazmom? Mirjana Šarac je na dobrom putu da to promeni. Od kada je njena diplomska kolekcija osvojila Textile Young Designer Award na 32. Nedelji mode u Beogradu, ELLE tim pažljivo prati mladu Crnogorku. Posle dve sezone ponovo nas je osvojila svojim idejama i postala dobitnik ELLE Fashion Award.

Na studijama modnog dizajna i kostimografije na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu bavila se podjednako i ženskom i muškom modom, ali je nakon završetka pala odluka da se posveti ovoj drugoj, zato što joj pruža više prostora za istraživanje i... zahtevnija je. Izazov je nešto od čega ova devojka ne beži.

Danas, kada sve više muškaraca postaju sve probirljiviji po pitanju toga šta će staviti na sebe, njen rad je dobrodošlo osveženje. U njemu se ogleda sve ono što sjajna moda treba da poseduje: nosivost, kvalitetna izrada i taman onoliko fantazije da nas odigne od tla za koji centimetar.

Kratki kaputi od finih štofova i džemperi od teškog pletiva s jedne strane i crvene kožne pantalone sa zipovima i prsluk koji podseća na pancir-košulju s druge utkani su u neodoljivu priču.

Uniformisanost i konformizam se ne nalaze u njenom rečniku. Sa ozbiljnošću koja je pomalo neočekivana od nekog njenih godina objašnjava koliko pažnje posvećuje izradi: „Maksimalno sam vodila računa da kolekcija bude dobro izrađena, kako se ideja o osjećajnosti koja me je pokretala ne bi izgubila u nečemu što bi se moglo nazvati očiglednom manom.“

Inspiraciju nalazi na raznim mestima. Slikarstvo, film, kontrast snage i ranjivosti svi su u nekom trenutku bili teme koje interpretirala oblicima i materijalom. Isključivo komercijalna proizvodnja Marijanu za sada ne interesuje, a sve veći broj dizajnera smatra zdravom konkurencijom: „Mjesto pod suncem je pravo svakog pojedinca, a da se izrazim figurativno, koliko će sunce koga grijati najviše zavisi od njega samog.“ Mi smo svakako izabrali da stanemo uz nju. 

Tekst: Manda Javorina