9 joga polažaja koji će vam otkloniti napetost i popraviti raspoloženje

Foto: Profimedia

Probajte asane koji pomažu da se oslobodite fizičke i mentalne napetosti..

Zima je doba za razmišljanje i mirovanje nakon jeseni, ali isto tako može biti i vreme za testiranje našeg fizičkog i emotivnog bića. Srećom, praktikovanjem joge možemo se suprotstaviti nekim od ovih zimskih i sezonskih slabosti.

Tokom zime, hladan vazduh često podstiče fizičku napetost i bol. U kombinaciji sa prazničnim proslavama koje mogu dovesti do razočarenja i sezonske depresije kao rezultat očekivanja koja sami sebi postavimo, sasvim je normalno da utonemo u zimsku melanholiju.

Joga je poznata po tome što praktičarima pomaže da snize nivo stresa, podstiče definiciju mišića, povećava fleksibilnost, pa čak doprinosi i smanjenju telesne težine. U ovom članku, razmatramo jogu kao sredstvo za borbu protiv zimske depresije.

Evo nekih uobičajenih efekata zimske melanholije i joga položaji koji joj se suprostavljaju:

Joga položaji za popuštanje fizičke napetosti

Položaj noge uz zid

Tokom zime, hladno vreme može usporiti cirkulaciju krvi, tako da praktikovanje poze Noge uz zid u trajanju od nekoliko minuta može pomoći u regulisanju cirkulacije krvi i popuštanju napetosti.

Položaj obrnuti trougao

Uvrtanja su odlična za donji deo leđa, ramena i vrat, jer osvežavaju vaše organe novim dotokom krvi. Položaj obrnuti trougao (Parivrtta Trikonasana) upravo to radi dok u isto vreme takođe jača vaše noge i povećava fleksibilnost u kukovima, tetivama kolena i kičme.

Mačka/Krava tok

Ukočenost u kičmi i leđima zimi je veoma uobičajena, pa možete vežbati Mačka ili Krava tok da bi se povećala fleksibilnost kičme i popustile tenzije u mišićima leđa.

Na sledećoj stranici pogledajte još nekoliko položaja:
Nastavak pročitajte na sledećoj strani  1 / 2 Sledeća ›

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...