5 navika koje bi trebalo da pozajmimo iz vegetarijanske ishrane

foto: Pixabay

Ako neko zna o zdravoj ishrani, to su ONI.

Dajte povrću glavnu ulogu 

Ljudi povrće uglavnom tretiraju kao prilog i kada ih pitate što su ručali prvo će vam reći koju su vrstu mesa jeli. Učite od vegetarijanaca i stavite povrće na prvo mesto pa oko njega planirajte ostatak obroka. Neka glavna zjezda na vašem tanjiru postane testenina s brokulijem i karfiolom ili povrće zapečeno u bešamel sosu. Unošenje samo jedne porcije povrća dnevno više od uobičajne smanjuje rizik od raznih bolesti, povećava vam energiju i deluje sjajno na kompletno zdravlje.

Umesto životinjskih masti birajte biljne masti i ulja 

Mesojedi hranu vole spremati na proizvodima s životinjskim mastima, poput maslaca ili svinjske masti. Ako želite uštedeti energiju, izgubiti par santimetara u struku i poboljšati zdravlje, zamenite svinjsku mast maslinovim uljem. Za pečenje ili brzo prženje dobro je susamovo ulje, a visoke temperature kod kuvanja sjajno podnosi i ulje od kikirikija. Svoje salate začinite s maslinovim uljem.

Jedite mahunarke za unos proteina

Vegetarijancima su mahunarke jedan od najvažnijih izvora proteina. Pasulj, grašak, sočivo... neke su od onih koje biste trebali uvesti u svoju prehranu. Jedna porcija dnevno bilo koje od ovih mahunarki pobrinuće se za optimalni unos proteina. Uživajte u krem supi od graška, tortiljama punjenim pasuljem, namazu od leblebija ili varivu od sočiva.

Nadopunite ishranu sa zdravim grickalicama

Teško je odoleti čipsu i drugim grickalicama. Ako ih se ne želite odreći, možete u ishranu uvesti zdrave grickalice: šargarepa i stabljika celera s guacamole sosom, zobeni krekeri s namazom od leblebija, susama ili kikirikija, salata od svežeg voća s orašastim plodovima, smoothie s bananom i kokosovim mlekom.

Ubacite povrće u deserte 

Možda vam je ova ideja strana, ali nemojte se bojati eksperimentisanja jer mnoge vrste povrća imaju prirodno slatkast ukus. Osim hranjivih sastojaka korisnih za zdravlje, povrće će vašim desertima dati sočnost. Torta od šargarepe, pita od bundeve, keksi s tikvicom ili brownie sa leblebijama samo su neki od ukusnih deserata s povrćem koje morate isprobati.

izvor: zadovoljna.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/elleserbia/


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin